Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nova velika svađa trese Europsku uniju, rješenja uopće nema na vidiku, a rokovi se bliže!

Očekivalo se da će zmelje članice još u srijedu dogovoriti gornju cijenu ruskih energenata, ali, kako to često bude u Bruxellesu, došlo je do zastoja

Dobro što s tom raspravom nismo čekali zimu. Gorivo se za zimu, znaju to dobro oni koji griju sami svoje stanove, nabavlja u proljeće.

Šalu na stranu, EU je tada odlučila smanjiti ovisnost o plinu i nafti iz Rusije i sada smo došli u završnu fazu: potrebno je dogovoriti gornju cijenu ruske nafte po kojoj bi se prodavala trećim zemljama, uz mogućnost osiguranja i transporta koji ne bi bio pod sankcijama. Kad je riječ o plinu, Europska komisija iznijela je prijedlog utvrđivanja gornje granice u mjesečnim ugovorima.

Očekivalo se da će članice EU još u srijedu dogovoriti gornju cijenu ruske nafte, ali, kako to često bude u Bruxellesu, došlo je do “neočekivanih prepreka”. Prevedeno, predstavnici zemalja su se posvadili. Poljska, koja je bila i ostala glavni jastreb kad je riječ o politici prema Rusiji, usprotivila se cijeni od 65 dolara po barelu tvrdeći da je to preblago prema Moskvi koja proračun planira cijenom barela od 60 dolara. Grčka traži da cijena bude najmanje 70 dolara jer bi to očuvalo dio transporta njezinim brodarima.

Cipar i Malta sa strane podržavaju. (Ž. Trkanjec, jutarnji.hr)