Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Skandal u predmetu Agrokor: DORH tvrtki iz Poljske uplatio 11 milijuna kuna za nepostojeću reviziju

Čini se kako će zbog ovog otkrića pravosudna trakavica oko slučaja Agrokor dobiti potpuno novu dimenziju, a u problemu bi se mogao naći i DORH ako se pokaže da su nesavjesnim ponašanjem ostvarili biće kaznenog djela i oštetili državni proračun – otkriva Večernji list.

Večernji list u posjedu je dokumenata iz DORH-a iz kojih nedvosmisleno proizlazi da su čelni ljudi iz tužiteljstva za potrebe podizanja optužnice protiv Ivice Todorića protupravno potrošili 11 milijuna kuna proračunskog novca. Čini se kako će zbog ovog otkrića pravosudna trakavica oko slučaja Agrokor dobiti potpuno novu dimenziju, a u problemu bi se mogao naći i DORH ako se pokaže da su nesavjesnim ponašanjem ostvarili biće kaznenog djela i oštetili državni proračun. Priča je kompleksna pa krenimo kronološki. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 2. kolovoza 2018. godine izdalo je Nalog za vještačenje tvrtki KPMG iz Poljske tražeći od te tvrtke koja je specijalizirana za financijske analize – izradu knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja u tadašnjem Agrokoru.t

DORH je time htio dobiti relevantne informacije o višegodišnjem kompliciranom poslovanju posrnulog koncerna kako bi Todoriću i drugim okrivljenicima dokazao kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom kriminalu. Ugovor između DORH-a i tvrtke KPMG bio je težak ukupno 11 milijuna kuna sa svim troškovima, a podmirio se iz državnog proračuna. Podsjetimo, riječ je o optužnici DORH-a u tzv. aferi “Veliki Agrokor” koja nikad nije postala pravomoćna iako predstavlja jedan od najopsežnijih predmeta u povijesti našeg pravosuđa. Optužnica je podignuta u rujnu 2020. godine i to nakon istrage koja je trajala od sredine 2017. godine. Todorića i 14 suoptuženika tereti se da su svojim postupcima Agrokor oštetili za oko 1,2 milijarde kuna. (Juraj Filipović, opširnije na vecernji.hr)