Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija gubi velikog saveznika! Prvo je posramio Putina, a onda se za pomoć obratio – Macronu

Azerbajdžanski premijer Ilham Alijev rekao je da ne može prihvatiti da francuska igra ulogu u mirovnom procesu

Armenija je zamolila predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da vodi njezine mirovne pregovore s Azerbajdžanom, piše The Guardian. Znak je to da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin gubi kontrolu nad svojim saveznicima.

Molba koju je Armenija uputila Macronu došla je nakon suštinski nebitnog sastanka članica Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) koji se u srijedu održao u Jerevanu u Armeniji.

O želji Armenije da se distancira od Rusije, svog negdašnjeg saveznika, svjedoči i činjenica da se armenski premijer Nikol Pašinjan tijekom protokolarnog fotografiranja doslovno udaljio od Putina koji mu je stajao s lijeve strane.

Armenski je premijer potom odbio potpisati deklaraciju koja je sastavljena na samitu, a obrušio se i na sam CSTO – ugovor o međusobnom branjenju koji su 1992. potpisale Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Armenija. Ugovor je današnji oblik poprimio 2002. godine, a sadržava članak analogan onome u Sjevernoatlantskom ugovoru koji kaže da se napad na jednu članicu CSTO tretira kao napad na sve.

Pašinjana je naljutilo to što CSTO nije stao u obranu Armenije kada ju je u rujnu napao Azerbajdžan.

Te se dvije zemlje već tridesetak godina spore i nerijetko oružano sukobljavaju oko Gorskog Karabaha, enklavi unutar Azerbajdžana u kojoj većinu stanovništva čine etnički Armenci.

Sukob u rujnu bio je smrtonosan za 207 armenskih i 80 azerbajdžanskih vojnika, a društvenim su mrežama nakon istog počele kolati fotografije navodnih žrtava ratnih zločina. Među njima našla se i fotografija nage armenske vojnikinje kojoj su odrezane noge, iskopane oči i odrezani prst stavljen u usta.

“Deprimirajuće je to što članstvo Armenije u CSTO-u nije spriječilo azerbajdžanske agresivne akcije”, rekao je Pašinjan tijekom spomenutog samita u Jerevanu. (D.Raknić, jutarnji.hr)