Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Grbin o ZOR-u: Zakonodavcu radnik mora biti na prvom mjestu

Uoči završne rasprave u Saboru o izmjenama Zakona o radu predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Trogiru je predstavio stranački program za reformu radnog zakonodavstva. Grbin smatra da se radnika mora vratiti u fokus zakona te da zakonodavcu radnici moraju biti na prvom mjestu, a to podrazumijeva i ozbiljno promišljanje o plaćama te poreznoj politici.

  • Zato se mi kao SDP zalažemo za novi pristup fiskalnoj politici, a to je porezno rasterećenje rada kroz podizanje neoporezive osnovice na 5.000 kuna, ali isto tako da se u Zakon o radu jasno upišu odredbe koji će se ticati svih dodataka na plaću, kazao je Grbin.
    Grbin je nakon tribine otišao u Šibenik, gdje je rekao da je donošenje odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatsku pitanje moralnosti pomoći Ukrajini, ali da je to i pitanje poštivanja reda, dodavši kako se o tome moraju konzultirati predsjednik Republike i premijer.

Mi Ukrajini moramo pomoći jer ovo kroz što prolazi je strašno, ali isto tako kao država moramo biti svjesni da se red u našem društvu mora poštovati, izjavio je Grbin.

Ustvrdio je da ako Ustav nalaže da se prije donošenja takvih odluka moraju konzultirati predsjednik Republike i predsjednik Vlade, ili ako Ustav traži suglasnost predsjednika Republike te da o tome odlučuju i predsjednik RH i predsjednik Vlade RH, “onda tako mora biti”.

Kaže da će SDP “tu ustavnost braniti u Hrvatskom saboru”. (Hina, hrt.hr)