Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Hrabar istup oca poginulog vojnika šokirao Rusiju: ‘Putine, izdajico! FSB? Neka dođu po mene‘

Kap koja je prelila čašu“ za potresenog oca bio je Putinov lažni sastanak s navodnim majkama vojnika koji su izgubili živote na bojišnici u Ukrajini

Dimitrij Škrebec, ožalošćeni ruski otac koji je izgubio sina tijekom rata u Ukrajini optužio je Vladimira Putina da je izdao Rusiju zbog ubojstva otprilike 100.000 vojnika. Smatra da je njegov sin poginuo zbog nesposobnosti i kršenja pravila od strane ruskog predsjednika i njegovih zapovjednika, a istovremeno je izazvao i rusku tajnu službu da ga uhite jer je javno rekao da ga je Putin izdao.

Izgubio je 20-godišnjeg sina Jegora, koji je bio ‘Moskvi‘, kultnom ruskom brodu kojie je potonuo 14. travnja nakon što je pogođen tijekom ukrajinskog raketnog napada.

Jegor je bio jedan od 17 vojnika za koje su ruski dužnosnici priznali da su poginuli, nakon čega je Putin otpustio zapovjednika flote Igora Osipova. Otac je mjesecima zahtijevao razgovor sa zapovjednicima oko potonuća, jer je predsjednik obećao da se u sukobe neće slati ročnici, mladići na odsluženju vojnog roka.

Kap koja je prelila čašu“ za potresenog oca bio je Putinov lažni sastanak s navodnim majkama vojnika koji su izgubili živote na bojišnici u Ukrajini. Sastanak je održan ranije ovog tjedna, a grupa s kojom se Putin susreo sastojala se od lojalnih dužnosnika i stranačkih pristalica. Jedna od ‘majki‘ bila je Nadežda Uzanova iz Abakana, koja se prethodno pojavila pjevajući rusku nacionalnu himnu na Crvenom trgu nakon što su nezakonito anektirana područja Ukrajine.
Škrebec na društvenim mrežama se obrušio na Putina za kojeg tvrdi da izbjegava roditelje koji su doista pretrpjeli neizrecivu tugu u ratu usred gubitka svojih sinova.

  • Gospodine predsjedniče, dopustite mi da vas upoznam s majkama i očevima poginulih vojnika i mornara. Niste vidjeli prave majke i očeve! Zašto priređujete ovu jeftinu predstavu? – upitao je i nadodao kako Putin više nije njegov predsjednik i da ga smatra licemjerom i izdajnikom domovine.

Izazvao je i predstavnike ruske tajne službe da reagiraju, a tražio je i da se članovi ruskog vojnog vodstva pojave na televiziji kako bi se suočili s roditeljima poginulih. (L.Vidović, jutarnji.hr)