Aktualno Gastro Magazin

Kiflice od sira punjene čvarcima

Probajte zanimljiv spoj kiflica i čvaraka!

“Kiflice su slasna napast. Slane ili slatke, punjene čokoladom, pekmezom, orasima, makom, sirom, šunkom, mesom, gljivama…ili jednostavno prazne. Bile tople ili hladne, baš im je jako teško odoljeti. Mogu biti prhke, meke, od dizanog ili lisnatog tijesta. Prikladne su i kao obrok, za doručak, predjelo, večeru, desert ili druženja. Nema tko ih ne voli u nekoj od bezbroj varijanti.

One klasične, meke s kravljim sirom sam nadopunila punjenjem od čvaraka. To im je dalo poseban štih, mekoću, a ostaju meke i ukusne i idućeg dana (naravno, ako vam uopće ostane koja).

Čvarci su se posljednjih godina prometnuli u pravi gastro luksuz s obzirom na cijenu. Kao dijete ih nisam baš ljubila, ali sada ih naprosto obožavam pa osim što ih volim kupiti od provjerenih proizvođača, pripremam ih i sama. Volim kad su onako hrskavi i dobro ocijeđeni i nema te grickalice koja ih može zamijeniti. A spoj kiflica i čvaraka? Zvuči carski! Zato za sve ljubitelje kiflica i čvaraka, eto recepta iz Gorskog kotla! Ako ste na dijeti, preskočite ovaj post.” – poručila je Vanja, autorica gastro bloga Gorski kotao.

Sastojci za kiflice od sira punjene čvarcima:

Za tijesto:
500 g glatkog brašna
3 žličice praška za pecivo
1 dl mlijeka
1 dl ulja
250 g svježeg kravljeg sira
1 bjelanjak
1 žlica kiselog vrhnja
2 žličice soli

Za punjenje:
250 g svježeg kravljeg sira
100-150 g mljevenih čvaraka
2 žlice kiselog vrhnja
sol i papar po želji (ukoliko su čvarci slani, pripazite kod soljenja)

Za premazivanje:
1 žumanjak
1 cijelo jaje
krupna sol ili sezam ( ili već što volite )

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Prosijte brašno skupa s praškom za pecivo. Dodajte sol i promiješajte. Dodajte ostale, mokre sastojke pa umijesite glatko tijesto. Možete odmah raditi kiflice, tijesto ne treba stajati. Ukoliko želite manje kiflice, kakve sam ja radila, kuglu tijesta podijelite na 8 dijelova. Možete i na 4 ili na 2 dijela pa će kiflice biti veće. Za punjenje pomiješajte sve sastojke u smjesu, probajte pa dodajte sol i papar po želji. Pobrašnite podlogu za rad i svaku kuglu tijesta razvaljajte u krug te režite na osam dijelova, trokuta. Na svaki trokut (na širi dio trokuta) stavite punjenje od čvaraka i sira. Kiflice zarolajte od tog najšireg dijela prema špicu trokuta. Slažite ih u pleh od pećnice na masni papir. Neka vam spoj bude ispod. Premažite razmućenim jajetom i pospite krupnom solju ili sezamom. Pecite ih 20-25 min na 180 stupnjeva, ovisno o pećnici. Dobar tek! (gorskikotao.com)