Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

“Svaki deseti radnik zaradi manje od 3915 kn, mladi žive pod stambenim stresom”

O politici stanovanja pod naslovom “Moram van, ako nemam stan” bilo je riječi na tematsko- izvještajnoj konvenciji SDP-a Zadarske županije u nedjelju te su predstavljena rješenja za stambene probleme građana, posebice mladih.Iz SDP-a su upozorili da svaki deseti radnik u Hrvatskoj zarađuje manje od 3915 kuna neto, a svaki drugi radnik ima plaću manju od 6175 kuna. Prema visini minimalca Hrvatska je među pet članica EU s najnižim primanjima – uz Bugare, Letonce, Rumunje i Mađare.

Ustvrdili su i da zbog situacije na tržištu nekretnina sve više mladih živi “pod stambenim stresom” jer njihovi stambeni troškovi iznose više od 30 posto njihovih primanja. Cijena stanova za dugoročni najam je u stalnom porastu te su podstanari za najam i režije često prisiljeni davati sve i do 50 posto svojih mjesečnih primanja, što ih dovodi na rub siromaštva.

U nastavku konvencije, SDP Zadarske županije je prezentirao svoje lokalne politike stanovanja.

Uz ostalo, predložili su da stanovi za najam postanu priuštivi. “Umjesto dosadašnjih praksi izgradnje stanova i dugotrajnih listi čekanja za njihov otkup, potrebno je graditi stanove za priuštivi najam….S druge strane, od najma bi jedinice lokalne samouprave pokrili troškove izgradnje, odnosno gradili novi stambeni fond. Grad/općina bi ustupila zemljište i djelomično sudjelovala u troškovima izgradnje, dok bi drugi dio pokrila država”, napomenuli su.

Predlažu i da među stanovima za društveni najam budu stanovi i za socijalne kategorije.

“Izuzetno je važno integrirati sve kategorije stanovništva (mlade profesionalce, obitelji s djecom, socijalne kategorije, starije stanovništvo) te im stvoriti društveni prostor u kojemu međusobno mogu prenositi svoja znanja i iskustva te prakticirati društveni život”, istaknuli su iz SDP-a. Predložili su također prenamjenu općinskih i gradskih zapuštenih prostora u stambene jedinice, kao što su to učinili primjerice u Slovačkoj i Sloveniji gdje su vojni objekti prenamijenjeni u gradske stambene prostore za najam.

Tu je i javno-privatno partnerstvo odnosno jedinice lokalne samouprave mogu osnovati agenciju/tvrtku koja će obnoviti zapuštene nekretnine i s njihovim vlasnicima obnoviti sklopiti ugovor o zakupu na određeni broj godina – JLS obnovi zapuštenu nekretninu te ju daje u priuštivi najam.

“Vlasnik, ovisno o cijeni obnove nekretnine, dobiva ili ne dobiva dio najma– ili ju krene dobivati nakon isplate renovacije. U takvim slučajevima najmoprimci su sigurni da neće morati nenadano napustiti nekretninu, dok je najmodavcu njegova nekretnina obnovljena te po isplati od nje ima financijsku korist”, predložili su iz SDP-a.

U priopćenju su istaknuli kako je provođenje tih mjera esencijalno za razvoj društva u cjelini, ali i za osobni razvoj pojedinaca. “Mladi bi se češće odlučivali za ostanak u svojim lokalnim sredinama, sudjelovali u njihovom razvoju te samim svojim ostankom održali bolju demografsku sliku, ali ju i obogatili u slučaju da se odluče na potomstvo – za što je ključno rješavanje upravo stambenog pitanja”, zaključili su iz SDP-a.(N1)