Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Policija pretukla i uhitila novinara BBC-a tijekom prosvjeda u Kini

U sve više kineskih gradova prosvjednici izlaze na ulice frustrirani što je i dalje na snazi mjera nulte tolerancije na COVID. To je treći dan nezapamćenih nemira u Kini. Prosvjednici otvoreno traže odlazak s vlasti vođe Komunističke partije i predsjednika Xi Jinpinga.
Gotovo tri godine od početka pandemije, u Kini koja je provodila najstrožu politiku zatvaranja – masovni prosvjedi. I to – moglo bi se reći – potpuno neočekivani. Povod svemu pogibija je deset osoba u požaru jedne višekatnice. Navodno su ulazna vrata, zbog epidemioloških mjera, bila zaključana, što je vatrogascima onemogućilo da brzo ugase požar. Peking tijekom noći prepun prosvjednika.

Protiv lockdowna u Kini, prosvjednici nose prazne bijele papire zbog čega demonstaacije nazivaju “revolucijom bijelih papira”. Analitičari pretpostavljaju da bi razlog za njih mogao biti izbjegavanje cenzure. A to je osjetio i novinar BBC-ja kojeg je policija nasilno zaustavila u pokušaju snimanja prosvjeda u Šangaju.

Cilj je prosvjednika zaustaviti vladu kada je riječ o stalnim zabranama normalnog života, što se opravdava strahom od nekontroliranog širenja koronavirusa.

No ako je vjerovati službenim podacima – sve je više novozaraženih koronavirusom. Zbog toga se u gradovima diljem zemlje uvodi lockdown i druge protuepidemijske mjere. To je samo dodatni povod za dosad nezabilježene prosvjede u Kini. ( P.F./Hina/HRT)