Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Dva ključna dana za Europu: Ako Biden ne popusti, čeka nas trgovinski rat bez presedana!

U pozadini rastuće frustracije da Amerika profitira od rata, Macron je optužio SAD za “agresivan” protekcionistički pristup i “neprijateljske” cijene plina

Ovotjedni posjet francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Washingtonu izgleda kao posljednji veliki diplomatski gala događaj na kojem bi Europa mogla uvjeriti Bidena da izbjegne trgovinski rat s Europskom unijom, piše POLITICO.

Macron će dobiti svoju ceremoniju, smoking, uživajući u svoj pompi “posttrumpovskog” državnog posjeta Washingtonu, ali ispod sve te buke egzistira vrlo jasan popis želja kojeg mora uručiti američkom predsjedniku.

Prvo, želi znati može li Biden ponuditi jeftiniji plin i europski pristup obilatom programu američkih subvencija za zelene industrije.

Ako Biden to ne može omogućiti i ako po tom pitanju ne smije popustiti, transatlantski trgovinski rat bit će više-manje neizbježan.
Argument iz europskog tabora je da Amerika mora pokazati veću solidarnost s Europom koja nosi ekonomski teret rata u Ukrajini. Osim činjenice što su cijene energenata daleko više od onih u SAD-u, Europljane ljuti što će vošingtonski paket subvencija odvući ulaganja iz Europe. Velike nacije koje proizvode automobile poput Francuske i Njemačke bijesne su jer će američki Zakon o smanjenju inflaciju afirmirati, smatraju, potencijalno nezakonite poticaje za kupnju tamošnjih električnih vozila.

U pozadini rastuće frustracije da Amerika profitira od rata, Macron je već optužio SAD za “agresivan” protekcionistički pristup i “neprijateljske” cijene plina. (L.G., jutarnji.hr)