Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Švedska Turskoj izručila Kurda navodno povezanog s PKK-om

Švedska je jučer Turskoj izručila Kurda navodno povezanog s terorizmom, u vrijeme dok Ankara pritišće skandinavsku zemlju da ispuni njezine zahtjeve u zamjenu za odobrenje članstva u NATO savezu, prenosi danas turska agencija Anadolija.

Mahmut Tat zatražio je azil u Švedskoj 2015., nakon što je u Turskoj osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvorske kazne zbog navodne povezanosti s kurdskom militantnom skupinom PKK.

Turska državna televizija TRT objavila je da je Tat poslan u zatvor u Istanbulu.

Švedske vlasti još nisu Reutersu potvrdile te navode.
Švedska i Finska prijavile su se za članstvo u NATO savezu u svibnju, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, no naišle su na prigovore Turske koja ih je optužila da podržavaju militante iz PKK-a i drugih skupina.

Turska je u srijedu objavila da su dvije zemlje napredovale prema članstvu, no da moraju učiniti još toga kako bi zadovoljile zahtjeve Ankare.

Turska želi izručenje i pojedinaca povezanih s Fethullahom Gülenom, turskim klerikom koji živi u SAD, kojeg turske vlasti optužuju da stoji iza pokušaja puča 2016. godine.

Stockholm i Helsinki odbacuju da pružaju utočište militantima, no pristali su na suradnju s Ankarom kako bi zadovoljili njezinu sigurnosnu zabrinutost, kao i na ukidanje embarga na prodaju oružja. (Hina/HRT/A.V)