Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Teške optužbe na račun Francuske: ‘Snimili smo bačve, zašto financirate Putinov ratni stroj?‘

Aktivisti Greanpeacea napali su Pariz zbog uvoza uranija iz Rusije

Francuska je optužena da nastavlja financirati Putinove ratne napore uvozeći iz Rusije nuklearno gorivo, piše britanski The Telegraph. Utjecajna međunarodna organizacija “Greenpeace” jučer je, naime, ne samo francusku, već i praksu drugih europskih zemalja da i dalje kupuju uranij iz Rusije za potrebe rada svojih nuklearnih elektrana nazvala – skandaloznom.

Aktivisti Greanpeacea prije nekoliko dana snimili su dolazak bačvi punih “sirovog”, ali i obogaćenog uranija u Dunkirk, luku na sjeveru Francuske.

Međutim, novinari The Telegrapha naglašavaju kako je uvoz uranija, odnosno nuklearnog goriva iz Rusije i dalje potpuno legalan, jer Bruxelles još uvijek nije zabranio trgovinu uranijem između Rusije i država članica Europske unije. Dok se Unija “skida” s ruske nafte i plina još od početka Putinove invazije na Ukrajinu, europski nuklearni sektor još uvijek u velikoj mjeri ovisi o Rusiji. Svake godine zemlje EU uvoze ruski uranij u vrijednosti većoj od 200 milijuna eura.

Tko traži zabranu?
Dok Njemačka traži potpunu zabranu uvoza uranija iz Rusije, Mađarska i neke druge istočnoeuropske države ovisne su o uvozu nuklearnog goriva, što znači kako nije realno očekivati jednoglasnu odluku o zabrani uvoza ruskog uranija na razini svih 27 članica Unije.

  • Skandalozno je forsiranje nuklearne trgovine s Rusijom dok bjesni rat u Ukrajini. Skandalozno je takvo “business as usual” ponašanje – tvrdi Pauline Boyer iz francuske filijale Greenpeacea. Francusku vladu poziva da preko svojih državnih kompanija koje se bave trgovinom i proizvodnjom nuklearnog goriva – EDF-a i Orana – prekine sve trgovačke veze s ruskom nuklearnom industrijom, a posebice s ruskom državnom kompanijom Rosatom kojom, kažu, izravno upravlja predsjednik Vladimir Putin. Rosatom upravlja i civilnim nuklearnim programima, ali je isto tako zadužen za “servisiranje” ruskog arsenala nuklearnog oružja. Ta tvrtka trenutno upravlja i nuklearnom elektranom Zaporižje u okupiranom dijelu Ukrajine.

Nakon što su ruske snage granatirale elektranu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u kolovozu je pozvao da se i trgovina uranijem uvrsti na sankcijsku listu Europske unije. (M.Špoljar, jutarnji.hr)