Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Saborska oporba: Ako želi naše glasove, HDZ mora čuti naše zahtjeve

Saborska oporba ponovila je u utorak zamjerke na predložene ustavne promjene te poručila HDZ-u da, ako želi njene glasove mora čuti i njene zahtjeve, a iz HDZ-a uzvraćaju da ustrajavanje na partikularnim, stranačkim interesima neće dovesti od potrebne dvotrećinske većine. Predložene se promjene tiču isključivo referenduma, no lijeva oporba ustrajava da se na ustavnoj razini riješi pitanje pobačaja, odnosno, slobode izbora svake žene.

Ako želite naš glas za ustavne promjene, ugradite u njih osigurač kojim će se onemogućiti bilo kakva erozija ljudskih prava, a osobito prava žena na izbor, poručila je Vesna Nađ (Socijaldemokrati).

Peđa Grbin (SDP) vladajućima spočitava da je test ustavnih promjena u drugom koraku gotovo isti kao onaj kad se pristupalo promjeni Ustava, da nije uvažio stavove svih koji sudjeluju u promjeni Ustava.

To samo pokazuje da nositelj promjene, vladajući, još ne razumiju da bez uvažavanja stajališta drugih do promjene Ustava neće doći, kazao je Grbin i poručio da zbog toga, Klub SDP-a u ovoj fazi ne može podržati predloženo.

Hrvoje Zekanović (HDS) uzvraća mu da se ne radi novi Ustav, nego samo mijenja postojeći u dijelu koji se tiče referenduma.

– Ubijanje nerođenih je dozvoljeno zakonom i nije mi jasna želja ljevice da se taj loš zakon implementira u Ustav, izjavio je.

Peović: Pravo na pobačaj treba vratiti u Ustav

Katarina Peović (RF) vladajućima poručuje da je u javnoj raspravi o ustavnim promjenama, koju su otvorili i koju fingirate, 90 posto komentara išlo na temu koju je pokrenula RF, a prihvatila lijeva opozicija, a to je vraćanja prava na pobačaj u Ustav. To je pravo bilo upisano 1990. u nacrt Božićnog Ustava i nestalo po nalogu Kaptola u jednom danu, na putu od Krka do Zagreba, kazala je i naglasila kako to pravo treba vratiti u Ustav zbog niza razloga. Cijeli članak pročitajte na hrt.hr