Aktualno OG sada Ogulin

Kreće 4. faza radova na izgradnji brane retencije u Ogulinu

Projekt “Zaštita od poplava Grada Ogulina” je strateški projekt vrijednosti 186,2 milijuna kuna, čijom će se realizacijom povećati stupanj sigurnosti grada Ogulina od poplava, javljaju iz  Karlovačke županije.

Projekt se financira u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. gdje je Republici Hrvatskoj za projekte jačanja sustava upravljanja katastrofama na raspolaganju 215 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Započeo je 2019. godine i provodi se u četiri faze. Faza 1 koja obuhvaća radove na pregradnom mjestu retencije je završena. Također, završena je i faza 3 koja se odnosi na izgradnju zaštitnog objekta ribnjaka na rijeci Vitunjčici. Faza 2 obuhvaća izgradnju zaštitnih građevina željezničke pruge uz retencijski prostor, a trenutno je u tijeku postupak javne nabave za radove i nadzor.

Postupak javne nabave je uspješno završen za Fazu 4 te je tom prilikom, u Uredu županice, organizirano svečano uručenje Ugovora za radove i nadzor.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković uručio je Ugovore o izvođenju radova i uslugama predstavnici izvođača radova tvrtke Swietelsky d.o.o. Valentini Knežević te predstavniku nadzora nad radovima tvrtki Sedra Consulting d.o.o. Vladimiru Majeru.

Predstavnik izvođača radova tvrtke Swietelsky d.o.o. Zvonko Dundović zahvalio je svima i kazao kako vjeruje kako će dinamika radova ići prema planu.

Predviđeni rok izvođenja radova je 12 mjeseci te će dinamika izvođenja radova ovisiti o dinamici izvođenja Faze 2.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 158,1 milijuna kuna, odnosno 85% dok se 27,9 milijuna kuna osigurava iz izvornih sredstava Hrvatskih voda.

Izgradnjom brane smanjit će se poplavni rizici grada Ogulina te će ublažiti vodne valove velikih voda ovog područja. Najveći dio godine retencijski prostor bit će prazan, a punit će se vodom tek u slučaju dolaska velikih vodnih valova”.

OGportal je za komentar o gradnji retencije zamolio i gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića, međutim, kako nam je rekao, na ovaj događaj on nije pozvan.