Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Moskva tvrdi: ‘Cilj predložene sigurnosne zone oko nuklearke Zaporižja je zaustaviti ukrajinsko granatiranje‘

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje elektrane i djelovanje koje bi moglo proizvesti nuklearnu nesreću

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da je glavni cilj predložene sigurnosne zone oko nuklearne elektrane Zaporižja u južnoj Ukrajini “zaustaviti ukrajinsko granatiranje” tog objekta, dok Kijev poručuje da Moskva na tom mjestu skladišti sofisticirano oružje.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje elektrane i djelovanje koje bi moglo proizvesti nuklearnu nesreću u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani.

Elektrana je izložena opetovanom granatiranju otkako ju je Rusija zauzela nedugo nakon što je pokrenula svoju invaziju u veljači. Zbog toga je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja je tijelo UN-a, pozvala na demilitarizaciju prostora oko elektrane. Rusija je mjesecima odbijala takav prijedlog, no čini se da se od tad zagrijala za inicijativu.

Međutim, zaraćene strane nisu uspjele dogovoriti detalje o tome kako bi potencijalna sigurna zona mogla izgledati. IAEA se nada da će sporazum biti uspostavljen do kraja godine. (Hina, jutarnji.hr)