Aktualno OG sada Ogulin

Proveden projekt “Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program”

Krajem rujna stručne suradnice knjižničarka i pedagoginja sudjelovale su na dvodnevnoj edukaciji Ženske sobe o provođenju SNEP programa u školama. Radi se o projektu punog naziva “Seksualno nasilje – edukacijski i prevencijski program” koji je razvijen kao odgovor na nepostojanje sustavne i kontinuirane edukacije o problematici seksualnog nasilja, kao i prepoznate potrebe i iskazanog interesa odgojno-obrazovnih institucija te djece i mladih za aktivniji rad na području prevencije seksualnog nasilja.
Seksualno nasilje još je uvijek jedan od oblika nasilja nad djecom koji izaziva značajan otpor i izbjegavanje prepoznavanja i razgovora na tu temu. Iako se problem prepoznaje i dobiva na važnosti zadnja dva desetljeća, i dalje je označen kao nešto o čemu se iz različitih razloga rijetko govori.

“Kako bismo našim učenicima pružili sve potrebne informacije o postojećim mehanizmima pomoći i podrške, kroz radionice smo naučili što je sve seksualno nasilje, koje su ključne razlike između seksualnog nasilja nad odraslima i onoga nad djecom i mladima, koji su mu najčešći oblici s naglaskom na sveprisutno elektroničko seksualno nasilje te tko mu je najviše izložen.
Tijekom mjeseca listopada i studenog stručne suradnice provele su ciklus od 12 radionica SNEP programa s učenicima 1.b, 1.e, 2.b, 2.e, 3.b i 3.e razreda. Evaluacija provedenog programa planirana je za drugu polovicu prosinca”-stoji u objavi Obrtničke i tehničke škole Ogulin. (foto:OTiŠ Ogulin)