Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EU pronašao način kako izbjeći mađarski veto na slanje pomoći Ukrajini

Unatoč mađarskom protivljenju, članice Europske unije u subotu su glasale da se oslobodi 18 milijardi dolara u zajmovima kako bi se pomoglo Ukrajini da se nosi s troškovima ruske invazije, objavili su upućeni izvori.Prvotno osmišljen kao humanitarni paket za koji bi bila potrebna jedinstvena podrška svih 27 članica Europske unije, pomoć je naknadno preinačena u bespovratna sredstva koja jamče pojedinačne zemlje članice – suprotno EU proračunu – kako bi se izbjegao mađarski veto.

Mađarska je u utorak na sastanku ministara financija država članica EU-u blokirala makroekonomsku financijsku pomoć Ukrajini u visini od 18 milijardi eura pokušavajući isposlovati da joj se odobre sredstva iz kohezijskih fondova i mehanizma za oporavak od pandemije, a koja bi joj mogla biti zamrznuta jer nije ispunila obveze s područja vladavine prava. Zbog mađarske blokade češko predsjedništvo skinulo je s dnevnog reda cijeli paket.

Povjerenik za proračun Johannes Hahn rekao je da će Komisija pokušati već do sljedećeg mjeseca naći rješenje za Ukrajinu, možda kroz mehanizam pojačane suradnje, što je jedan od način da se izbjegne veto. Ali, u tom slučaju države članice trebale bi dati jamstva u svojim nacionalnim proračunima, a za to je u pojedinim državama potrebna odluka njihovih parlamenata, što može potrajati.

Budimpešta je tražila način da uspori određena djelovanja EU-a proteklih mjeseci nezadovoljna jer je EU Mađarskoj zamrznula milijarde eura zbog zabrinutosti da se ne pridržava vladavine prave.

Europska komisija predložila je zamrzavanje 7,5 milijardi eura kohezijskih sredstava Mađarskoj u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštovanjem vladavine prava.

Odluka o prijedlogu da se Mađarskoj zamrznu sredstva treba se donijeti najkasnije do 19. prosinca.(N1)