Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sjever Kosova i dalje blokiran: Škole ne rade, a stiglo i ozbiljno upozorenje

Sjever Kosova i dalje je blokiran. Srbi koji prosvjeduju zbog uhićenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama, a područje blokira i kosovska policija. Preko prijelaza Brnjak i Jarinje ne može se prijeći ni pješice.
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je Srbe sa sjevera Kosova da budu staloženi i mirni i da ne nasjedaju na provokacije. Škole na sjeveru Kosova danas neće raditi.

Prema informacijama RTS-a, noć na sjeveru Kosova protekla je mirno.

Na barikadama koje su postavili kosovski Srbi je zasad mirno, ali su tenzije visoke.
Najviše komentara oko situacije na Kosovu izazvala je jučerašnja najava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da će Srbija uputiti zahtjev KFOR-u za povratak vojske na Kosovo. Analitičari ocjenjuju da je takav razvoj situacije malo vjerojatan i smatraju da bi se predsjednik Srbije trebao baviti “ozbiljnom politikom”.

Ovo nije prvi put da srpski lideri najavljuju da će tražiti povratak vojske na Kosovo. Isto je 2003. tražio i ubijeni premijer Zoran Đinđić čiji je zahtjev odbijen.

Vučić je sam predvidio da će i njegov zahtjev biti odbijen. Pitanje koje se nameće je: Zašto onda Srbija uopće povlači takav potez?
Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini u zajedničkom priopćenju zatražile su hitno uklanjanje blokada na putevima na sjeveru i “prestanak zastrašivanja i prijetnji nasiljem”.

“Oni koji su podigli ilegalne blokade trebaju ih odmah ukloniti. Očekujemo da se prestane s prijetnjama nasiljem i sa zastrašivanjem”, navodi se u zajedničkom priopćenju. (N1)