Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nema dogovora: HDZ je bio spreman na kompromis s ljevicom, ali dobili su – odbijenicu!

Nalaženje dvotrećinske većine, a to je 101 zastupnik od ukupno 151, još nije nemoguće, ali ni izvjesno

HDZ je bio spreman na kompromis s ljevicom u vezi s obukom ukrajinskih vojnika, ali do toga nije došlo pa ostaje neizvjesno hoće li se u Saboru naći dvotrećinska većina koja bi podržala sudjelovanje Hrvatske u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM).

  • Mi smo, na tragu zaključka koji su Saboru predložili SDP i Zeleno-lijevi blok, u odluku o vojnoj misiji željeli uključiti i komponente koje se mogu smatrati civilnom pomoći Ukrajini kroz obuku o razminiranju, obuku sanitetsko-medicinskih timova, podizanje kibernetičke sigurnosti ukrajinske vojske i pomoć kroz resocijalizaciju žrtava – rekao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, dodajući kako su zastupnici ljevice uzeli malo vremena da razmisle, a onda su odbili mogućnost dogovora.

Prepucavanja
Nalaženje dvotrećinske većine, a to je 101 zastupnik od ukupno 151, još nije nemoguće, ali ni izvjesno. Jedini oporbeni klubovi koji su nedvojbeno rekli da će podržati odluku o obuci ukrajinskih vojnika su IDS-ov, i to nakon što je taj stav zauzelo Predsjedništvo stranke, te Klub zastupnika Za pravednu Hrvatsku. To je šest ruku plus 77 koje HDZ sigurno ima, što znači da nedostaje još 18 ruku. Toliko je zastupnika u najvećem oporbenom klubu – Socijaldemokratima koji su od prvog dana imali različite stavove u vezi s ovom temom. Neki su zastupnici, poput Erika Fabijanića, odmah rekli da je pomoć Ukrajini kroz obuku njihovih vojnika važnija od dnevnopolitičkih prepucavanja premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića te da će je on podržati, dok su Domagoj Hajduković, Franko Vidović i još neki imali dvojbi oko njezine ustavnosti.

Socijaldemokrati su održali sjednicu Kluba na ovu temu u utorak poslijepodne ne bi li ipak došli do zajedničkog stava. U vrijeme zaključenja broja sjednica je još trajala pa nismo znali zaključak.

Zajednička odluka
U Klubu zastupnika Domovinskog pokreta također oko ove teme nije bilo jedinstvenog stava. Predsjednik stranke i njihova Kluba Ivan Penava odmah je izjavio da je protiv davanja podrške obuci ukrajinskih vojnika, dok je Stipo Mlinarić Ćipe bio za obuku. Penava je rekao da će zastupnici iz njihova Kluba glasati po savjesti, no Mlinarić Ćipe je izjavio da su se predomislili i da će svih sedam zastupnika imati zajednički stav koji će zauzeti u četvrtak. Kazao je kako on i dalje smatra da Hrvatska treba pomoći Ukrajini, ali to ne znači da će glasati za obuku, nego će glasati onako kako odluče u Klubu.

Premda Sabor prema Ustavu treba zasjedati do 15. prosinca i onda otići na zimsku stanku, rad mu je produljen za dva dana, a o obuci će se glasati u petak. (I.Toma, jutarnji.hr)