Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zelenski traži pomoć u razminiranju Ukrajine

Na međunarodnoj konferenciji za pomoć Ukrajini organiziranoj u Parizu prikupljeno je gotovo milijardu eura namijenjenih za pomoć stanovništvu kako bi prebrodilo zimu u zemlji s teško oštećenom infrastrukturom u ruskim napadima. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne u uklanjanju mina i drugih neeksplodiranih sredstava s površine veličine Kambodže ili Urugvaja. Rusiju je optužio za ekocid Ukrajine. Zahvalio je međunarodnoj zajednici jer svaka zemlja pomaže na svoj način
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu međunarodnu zajednicu da njegovoj zemlji pomogne u uklanjanju mina i drugih neeksplodiranih sredstava koji, rekao je, onečišćuju površinu veliku kao Kambodža ili Urugvaj.

  • Po stanju na današnji dan, minama i drugim neeksplodiranim sredstvima zasijane su 174.000 četvornih metara ukrajinske zemlje, istaknuo je Zelenski u video obraćanju novozelandskom parlamentu.
  • Nema istinskog mira dok svako dijete može poginuti od skrivene ruske protupješačke mine, upozorio je, pozivajući Novi Zeland, čija je vojska iskusna na tom polju, da predvodi napore u razminiranju i ublaži posljedice sukoba za okoliš.

Uz to, rekao je Zelenski, Crno i Azovsko more su onečišćeni plutajućim minama koje su stajale života “stotine tisuća živih bića, koja su uginula zbog sukoba.

Optužio je Rusiju za ekocid u njegovoj zemlji.

  • Čula sam vaš poziv na veću potporu, napose što se tiče dugoročnih posljedica rata, poglavito na okoliš, uzvratila mu je novozelandska premijerka Jacinda Adern.
  • S vama smo kad tražite mir, ali bit ćemo s vama i u obnovi zemlje, dodala je.

Novi Zeland je poslao stotine svojih vojnih instruktora u Europu radi obuke ukrajinskih vojnika i u srijedu je najavio dodatnu humanitarnu pomoć vrijednu 2 milijuna američkih dolara kako bi Ukrajini pomogao da prebrodi zimu. (HRT/V.G./Hina)