Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Britanija pred najvećim štrajkom medicinskih sestara u povijesti

Medicinske sestre britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) sudjelovat će u četvrtak u prvome nacionalnom štrajku dok žestoki spor s vladom zbog plaća povećava pritisak na već preopterećene bolnice u jednom od najužurbanijih razdoblja u godini.

Procjenjuje se da će 100.000 medicinskih sestara u četvrtak štrajkati u 76 bolnica i zdravstvenih centara, otkazujući tisuće operacija koje nisu hitne i desetke tisuća ambulantnih pregleda u britanskom NHS-u koji financira država.

Britanija se ove zime suočava s valom štrajkova koji paraliziraju željezničku mrežu i poštanske usluge, a zračne luke se pripremaju za prekide tijekom Božića.

Ipak, od svih štrajkova, mnogim će Britancima prizori štrajka medicinskih sestara ove zime biti najupečatljiviji.

  • Duboko je žalosno što neki članovi sindikata nastavljaju sa štrajkom, rekao je ministar zdravstva Steve Barclay.
  • Radim na tome u vladi i s medicinarima izvan javnog sektora kako bih osigurao sigurne razine osoblja – ali i dalje sam zabrinut zbog rizika koji štrajkovi znače za pacijente, dodao je.

Naširoko cijenjena profesija medicinskih sestara zatvorit će dijelove NHS-a, koji je od svog osnutka 1948. stekao status nacionalnog blaga jer su njegove usluge besplatne, te će time biti pogođeno pružanje zdravstvene skrbi koje je već opterećeno zbog zime i zbog rekordnih zaostataka povezanih s COVID-om.

Barclay je rekao da bi pacijenti trebali nastaviti tražiti hitnu medicinsku skrb i dolaziti na preglede osim ako im nije rečeno da to ne čine.

Štrajk medicinskih sestara 15. i 20. prosinca bez presedana je u 106-godišnjoj povijesti britanskog sindikata medicinskih sestara, ali Kraljevski fakultet za medicinske sestre (RCN) kaže da nema izbora dok zaposlenici jedva spajaju kraj s krajem.

Medicinske sestre žele povećanje plaća od 19 posto, tvrdeći da su pretrpjele desetljeće stvarnih rezova i da niske plaće znače manjak osoblja i nesigurnu skrb za pacijente. Vlada je odbila razgovarati o plaćama.

Britanski premijer Rishi Sunak planira uvesti zakone protiv štrajka kako bi zaštitio živote i sredstva za život, izvijestio je u četvrtak Daily Mail.

U intervjuu, Sunak je rekao kako se nada da čelnici sindikata mogu uvidjeti da nije u redu izazivati smetnje mnogim ljudima, osobito u božićno vrijeme.

  • Ali spreman sam uvesti nove zakone iduće godine kako bih zaštitio živote ljudi i sveo na najmanju moguću mjeru smetnje u njihovim životima. I to je nešto na čemu ubrzano radimo, rekao je Sunak za Daily Mail. (Hina/HRT)