Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Procurili osobni podaci građana, Benčić poručuje: Tužite državu!

Iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital u javnost su procurili osobni podaci o 77.317 fizičkih osoba, a riječ je o dosad najvećem curenju osobnih podataka u Hrvatskoj. O ovom incidentu se oglasila i saborska zastupnica Sandra Benčić.
Curenje podataka 77 tisuća građana iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital odgovornost je Vlade RH, koja je u više navrata odbijala prijedloge platforme Možemo! za regulaciju agencija za naplatu potraživanja i zabranu prodaje potrošačkih dugova građana tim agencijama, rekla je danas u Hrvatskom saboru predsjednica Kluba Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić. Oštećenim građanima je poručila da tuže državu.
Benčić je istaknula da je curenje privatnih podataka – uključujući imena, prezimena, adrese i OIB-e 77 tisuća građana – najmasovnije kršenje prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka ikada u Hrvatskoj. Podsjetila je da je Zeleno-lijevi blok zadnje dvije godine u Saboru imao šest inicijativa kojima se tražila zabrana prodaje dugova građana i regulacija agencija za naplatu potraživanja, „jer smo cijelo vrijeme govorili da agencije za naplatu potraživanja ni na koji način nisu regulirane i da ne smiju dobivati osobne podatke naših građana“.

Benčić je naglasila da HDZ-ove vlade godinama dozvoljavaju da agencije za naplatu potraživanja, koje može otvoriti bilo tko s 20.000 kuna kapitala i koje su „manje regulirane nego pekare“, bez ikakvog nadzora upravljaju dugovima vrijednosti 40 milijardi kuna građana RH. Zbog toga je građanima čiji su podaci iscurili poručila da za naknadu štete ne tuže samo B2 Kapital, nego i državu.

„Država je šest puta imala priliku – na naše amandmane, prijedloge zaključaka i prijedloge izmjena zakona – regulirati ovu materiju i spriječiti da do ove situacije dođe, ali nije. Ovo je nedopustivo u bilo kojoj državi koja se naziva pravnom državom i ovo mora biti kraj ove prakse, ali neće biti kraj ako ih građani iz ovih stopa ne tuže i ne traže naknadu štete“, zaključila je Benčić. (N1)