Aktualno OG sada Ogulin

Novitet u fondu Zavičajne zbirke

Zavičajna zbirka Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin bogatija je za monografiju “Tajne špilja ogulinskog kraja”, zahvaljujući daru njenih autora.

U knjizi su prezentirani rezultati višegodišnjih interdisciplinarnih, speleoloških i biospeleoloških istraživanja potopljenih speleoloških objekata u ogulinskom kraju. Autori žele “osvijetliti” mračne podzemne hodnike, njihove ljepote i tajne, te potaknuti znatiželju čitatelja da saznaju više o tom skrivenom dijelu Hrvatske.
Iz monografije:

Ugroženost Ogulinsko-plaščanske zavale prepoznata je i u svijetu te je Karst Waters Institute iz SAD-a proglasio jednim od deset najugroženijih krških ekosustava na Zemlji u 2003. godini. Tome je prije svega doprinijelo kritično stanje podzemlja špiljskog sustava Đula-Medvednica u koji su se otjecale otpadne vode grada Ogulina. U novije vrijeme, izgradnjom gradske kanalizacijske mreže, slijevanje otpadnih voda grada Ogulina u špiljski sustav znatno je smanjeno. Međutim, na određenim pozicijama postojeće septičke jame iz područja grada Ogulina koja nisu obuhvaćena kanalizacijskom mrežom i dalje zagađuju podzemlje. Zbog toga je ubuduće potrebno posvetiti vrijeme monitoringu stanja istraživanih speleoloških objekata.”
Knjiga je objavljena i na engleskom jeziku pod naslovom “Secrets of Ogulin Caves.