Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Guverner HNB-a otkrio hoće li kamatne stope dodatno rasti

Ove godine bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi realno porasti za 6,3 posto, a u 2023. godini za 1,4 posto, dok bi inflacija nakon ovogodišnjih 10,5 posto u idućoj godini mogla usporiti na 7,5 posto, najnovije su procjene Hrvatske narodne banke (HNB) objavljene u ponedjeljak na godišnjem brifingu za novinare.Time je HNB na više revidirao procjene rasta hrvatskog gospodarstva, ali i inflacije u ovoj i idućoj godini.

Naime, zadnje procjene o kretanju BDP-a HNB je iznio sredinom listopada, kada je za 2022. prognozirao gospodarski rast od 5,5 posto, a jedan posto u 2023. godini.

“Europska središnja banka ocjenjuje prvi put prognoze za 2023. godinu, uključujući i RH. Europska središnja banka vidi da će stopa rasta BDP-a u odnosu na ovu godinu značajno smanjiti na 0,5 posto uz vjerojatnost blage i pltike recesije u zadnjem kvartalu 2022. godine i prvom sljedeće godine. Nakon toga bi trebao uslijediti oporavak koji bi ukupni rast gospodarstva doveo na pola posto”, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Prema toj ranijoj prognozi, pak, rast inflacije u ovoj godini prognoziran je na 10,3 posto, a 6,7 posto u idućoj godini. Više na N1.