Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nova vojna strategija Japana izazvala bijes u Pjongjangu: ‘Odgovorit ćemo konkretnim akcijama!‘

Japan je zbog porasta ambicija nuklearnih sila u susjedstvu prošlog tjedna najavio masovne mobilizacije i udvostručenja vojnog proračuna

Sjeverna Koreja je u utorak osudila novu vojnu strategiju Japana kao “ozbiljnu” prijetnju međunarodnom miru koja je “temeljito promijenila” regionalnu sigurnosnu situaciju, upozorivši da je Pjongjang spreman na “stvarnu akciju”.

Japan je prošli petak najavio povijesnu promjenu u sigurnosnoj politici, s planovima masovne mobilizacije i udvostručenja vojnog proračuna zbog sve većih ambicija nuklearnih sila u regiji, Kine i Sjeverne Koreje.

Prema novoj strategiji, obrambeni proračun Japana će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na 2 posto BDP-a, što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD-a i Kine.

“Japan je usvajanjem nove obrambene strategije, u kojoj se navode i kapaciteti za pokretanje preventivnih napada protiv drugih zemalja, stvorio ozbiljno sigurnosno stanje”, priopćio je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.
Prema istom izvoru, kojeg prenosi službena novinska agencija KCNA, Japan je “formaliziranjem novog plana agresije iz temelja promijenio sigurnosno ozračje u istočnoj Aziji”.

“Tokio će shvatiti da je taj izbor vrlo opasan i loš”, dodao je glasnogovornik i poručio da će Pjongjang svoju zabrinutost i nezadovoljstvo iskazati konkretnim akcijama. (Hina, jutarnji.hr)