Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Dvanaestero osuđenika javno bičevano na jugu Afganistana

Dvanaest osuđenika, uključujući i ženu, bičevano je u javnosti u južnoj provinciji Helmand u Afganistanu u srijedu, rekao je lokalni talibanski dužnosnik.

Zamjenik čelnika pokrajinskog odjela za informacije i kulturu, Mohamad Kasim Rejaz, rekao je agenciji dpa da se bičevanje dogodilo u okrugu Nad Ali te da je izvršeno u skladu s talibanskom sudskom odlukom.

Oni su kažnjeni udarcima biča između 10 i 39 puta zbog krađe i “moralnih” prekršaja.

Unatoč međunarodnoj osudi, talibani su nedavno uvelike nastavili s bičevanjem i javnim pogubljenjima kriminalaca nakon odluke koju je donio tvrdolinijaški vrhovni vođa, mula Haibatulah Akhundzada.

Kažnjavanja se većinom odvijaju na sportskim stadionima pred stotinama ljudi.

Prvo pogubljenje za ubojstvo dogodilo se pred ključnim članovima talibanske vlade ranije ovaj mjesec. Talibani su odbacili kritike kao protuislamske.

Nakon povratka na vlast talibani su obećali da će biti blaži u primjeni šerijatskog zakona, no ubrzo su se vratili rigidnoj i rigoroznoj interpretaciji vjerskog zakona, kao u vrijeme njihove prve vladavine od 1996. do 2001.

Vrlo strogo javno kažnjavaju silovanja, otmice ili preljub, obično amputacijom nekog organa ili kamenovanjem. ( Hina/HRT)