Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Doček Nove, eura i Schengena: Stiže Von der Leyen, s Plenkovićem će popiti kavu nakon što eure podigne na bankomatu

Od prvog dana 2023. Hrvatska postaje članica schengenskog prostora, a euro službena valuta plaćanja.

Ta dva važna događaja, doznaje se iz Vlade, obilježit će se vrlo simbolično, bez velike fešte, što je danas najavio i premijer Andrej Plenković u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Neposredno nakon ponoći 1. siječnja, kažu u Vladi, planira se kratko i prigodno obilježavanje, o čemu će se znati detaljnije nakon konzultacija s HNB-om i MUP-om, no neće biti velikih fešti i ceremonija.

Isti dan oko podne u Hrvatsku stiže predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja će prijeći Breganu, tada već bivši granični prijelaz sa Slovenijom, na kojem neće biti granične kontrole. Tamo će ju dočekati premijer Andrej Plenković, a u programu će sudjelovati i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar. Hrvatski premijer, slovenska predsjednica i šefica Komisije imat će trilateralni sastanak, nakon kojeg su predviđene izjave za medije.
Potom će se von der Leyen uputiti u Banske dvore, gdje će održati sastanak s Plenkovićem, a nakon toga bi trebali otići popiti kavu koju će platiti eurima podignutima na bankomatu. (G.Penić, jutarnji.hr)