Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Guterres i zapadne zemlje osudili odluku talibana o zabrani studiranja ženama

Odluka talibanskog režima da ženama zabrani studiranje na sveučilištima u Afganistanu u srijedu je izazvala oštre kritike glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antónia Guterresa, kao i niza zapadnih zemalja.Odluka talibana da zatvore sveučilišta za žene izazvala je šok i bijes u Afganistanu.

– Glavni tajnik duboko je uznemiren medijskim izvješćima da su talibani spriječili pristup sveučilištima ženama i djevojkama, rekao je Guterresov glasnogovornik. Glavni tajnik ponavlja da uskraćivanje obrazovanja ne samo da krši prava žena i djevojčica, već će imati razoran utjecaj na budućnost zemlje.

Talibani su u utorak zabranili ženama pristup svim sveučilištima u Afganistanu, što je stupilo na snagu odmah. Posljednji je to u nizu poteza ograničavanja prava žena otkad je ultrakonzervativna islamistička skupina preuzela vlast 2021. godine. Talibani su zabranili i djevojčicama da pohađaju srednje škole.

SAD, Njemačka i Europska unija su među onima koji su prvi osudili novu zabranu, zajedničkim priopćenjem koje je u srijedu navečer objavilo ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

– Talibanska politika osmišljena da izbriše žene iz javnog života imat će posljedice na način na koji se naše zemlje angažiraju s talibanima, stoji u izjavi ministara vanjskih poslova Australije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Nizozemske, Norveške, Španjolske, Švicarske, Britanije, SAD-a i visokog predstavnika EU-a.

– Talibanske represivne mjere protiv afganistanskih djevojčica i žena nemilosrdne su i sustavne, navodi se, pa dodaje da politika režima jasno pokazuje “talibansko nepoštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda naroda Afganistana”.(hrt)