Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Srića: COVID je i dalje prisutan, ne u obliku kao što je to bilo proteklih godina

COVID je i dalje prisutan, ne u obliku kao što je to bilo proteklih godina. Činjenica je da klinička slika soja koji dominira već nekoliko mjeseci značajno je blaža u odnosu na delta soj, rekao je pulmolog Saša Srića gostujući u emisiji HTV-a “Studio 4”.

Hrvatsku je pogodio ciklon COVID-a, sezonske gripe, različitih viroza i prehlada. U bolnicama posljednjih tjedana liječi se više stotina pacijenata zbog teških respiratornih tegoba. Činjenica je kako je teško razaznati o kakvim je virozama riječ i koliko je trenutačno bolesnih.

– Sve respiratorne infekcije počinju se pojavljivati u jesenskom periodu s naglaskom na kasnojesenskom i zimskom periodu. Proteklih godina smo naglašavali kako je to dominacija COVID-a, a tek onda ostali oblici koji su bili u pozadini. Porast respiratornih infekcija je definitivno očekivan, vrhunac nismo dosegli. U siječnju i veljači očekujemo pojavu gripe i ostalih respiratornih infekcija, rekao je.

Komentirao je i situaciju s koronavirusom.

– COVID je i dalje prisutan, nije prestao postojati. Činjenica je da klinička slika soja koji dominira već nekoliko mjeseci značajno je blaža u odnosu na delta soj. Možemo ga sigurno nazvati ubojitim sojem koji je odnio mnoge živote. Da smo prije godinu dana rekli da je COVID malo jača prehlada, bilo bi zastrašujuće i greška snaše strane. Sad se kod većine zdravih građana tako i prezentira. COVID je i dalje prisutan, ne u obliku kao što je to bilo proteklih godina, rekao je Srića.

Smatra kako je inzistiranje na daljnjem cijepljenu građana nešto što ne smije izostati, bez obzira na to što COVID nije glavna priča.

– Dobro da nije glavna priča jer nam daje nadu da ćemo se približavati kraju pandemije, dodao je. (hrt.hr)