Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Stižu velike promjene oko tekućih i žiro računa: Provjerite jeste li među onima kojih se tiče ova zakonska odredba

U zakonskim izmjenama Vlada predlaže da se plaće ne moraju više obvezno isplaćivati na tekući račun, a to znači da će građani od sada moći odlučiti na koji račun žele primati primanja.Vlada Republike Hrvatske početnom mjeseca donijela je konačni prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak, a koje se tiču velikog dijela građana u Hrvatskoj. Naime, u zakonskim izmjenama Vlada predlaže da se plaće ne moraju više obvezno isplaćivati na tekući račun. To znači da će građani od sada moći odlučiti na koji račun žele primati primanja.

Ako su do sada primjerice primali neke honorare na žiro račun, od sada će iste moći primati na tekući račun i obrnuto. Ove izmjene Vlada je donijela kako bi rasteretili građane i poduzetnike, a koji sada primjerice moraju imati dva ili više računa.”Administrativno rasterećenje obuhvatit će sve porezne obveznike stjecatelje i isplatitelje primitaka”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.Kasko su nam pojasnili iz Hrvatske udruge banaka, to ne znači da će se računi zatvarati ili ukidati, već će građani sami moći odabrati na koji račun žele da im se isplati plaća.

“Banke će, nakon donošenja konačnog zakonskog rješenja, kao i uvijek postupiti u skladu s važećim odredbama pozitivnih propisa poštujući i izvršavajući sve propisane obveze”, odgovorili su nam iz HUB-a na naš upit.

Dodali su da u ovom trenutku nije moguće procijeniti učinak najavljenih zakonskih izmjena na opseg korištenja transakcijskih računa. “Vjerujemo da će klijenti i na dalje, ovisno o individualnoj procjeni, koristiti račune i usluge banaka koje su im potrebne za poslovanje i svakodnevni život”, kazali su.

Prema podacima HNB-a, 30. rujna ove godine potrošači su imali sveukupno 6.637.216 otvorenih transakcijskih računa (jednovalutni i multivalutni) u kreditnim institucijama.
Osim ovih zakonskih izmjena, Vlada je već u prvom čitanju predložila i povećanje iznosa primitaka kojeg neka osoba može ostvariti i smatrati se uzdržavanim članom. Taj iznos povećao bi se tako da se određuje u visini šesterostrukog iznosa propisanog osnovnog osobnog odbitka, odnosno godišnje 24 tisuće kuna.

Prema tome , prilagodio bi se i iznos primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća porez na dohodak s 15 na 24 tisuće kuna. Vlada navodi da se predloženim izmjenama želi potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija, na veći angažman na tržištu rada i to posebno ljeti u turizmu./net.hr/