Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Papa Franjo predvodio angelus, molitvu anđeoskog pozdravljenja

Vjernici diljem svijeta slave blagdan sv. Stjepana. Poglavar Katoličke crkve papa Franjo tradicionalno je na Trgu svetog Petra u Vatikanu predvodio angelus, molitvu anđeoskog pozdravljenja.

– Gospodine, da naučim opraštati. Daj nam snage za molitvu za one koji su nas povrijedili, za molitvu za ljude koji su mene povrijedili i za korake otvorenosti i pomirenja. Neka nam Gospodin danas udijeli tu milost, rekao je Papa.Iz Vatikana se u podnevni Dnevnik javila novinarka HRT-a Dajana Kruneš.

– Dan nakon Božića velik broj vjernika na Trgu sv. Petra u iščekivanju Papina nagovora u povodu blagdana sv. Stjepana, Isusova svjedoka i prvomučenika, sluša poruke Svetoga Oca. Dok čekamo punu Papinu poruku, podsjetimo, ono što je Papa prethodnih godina govorio, kao i cijelo ovo vrijeme uoči blagdana – očekuje se i danas – da će još jednom pozvati na mir i povjerenje. Papa kaže da je svaki dan nova prilika za novi početak. Ono što mijenja svijet su ljubav, molitva i oprost. I u trenucima kad se svijetom šire ratni sukobi ne smijemo popustiti nasilju i lažima. Moramo doživjeti te promjene, rekla je Kruneš.

– Prethodnih godina u angelusima, s obzirom na blagdan sv. Stjepana, Papa bi se redovito sjetio onih koji su diskriminirani, progonjeni ili čak ubijeni zbog svjedočenja svoje vjere. Očekuje se to i ove godine. Blagdani u Vatikanu i Rimu prolaze u potpuno drukčijem ozračju nego prethodne dvije godine. Velik broj vjernika okupljen je oko bora s jaslicama – simbola mira i novog početka – svega onog što nam sada treba, izvijestila je.(hrt)