Aktualno OG sada Ogulin

Od danas do 01. siječnja dozvoljena uporaba pirotehnike

Od danas je u Hrvatskoj dozvoljena uporaba pirotehnike, no nedavni slučaj dječaka koji je teško stradao u eksploziji petarde opomena je svima. Ovaj slučaj koji je potresao hrvatsku javnost još jednom jasno ukazuje na činjenicu koliko je pirotehnika opasna. Dječak više nije u životnoj opasnosti, međutim ostat će trajni invalid. Upotreba pirotehnike dozvoljena je do 1. siječnja 2023. godine. Međutim, zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3. Kazne za građane iznose od 5.000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do čak 30.000 kuna. Iz policije i dalje apeliraju na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva.

Osim što neoprezno rukovanje pirotehnikom može dovesti do ozbiljnih posljedica po ljudsko zdravlje, velike žrtve uporabe pirotehnike su kućni ljubimci: psi, mačke, ali i ostale životinje koje imaju daleko osjetljiviji sluh i vid od ljudi. Na posljedice koje upotreba pirotehnike uzrokuje kod životinja iz godine u godinu upozoravaju članovi udruge Prijatelji životinja. “Dokle god je korištenje pirotehnike dopušteno, bit će i mrtvih životinja, raznesenih prstiju kao u slučaju 9-godišnjeg dječaka iz Zagreba, izgubljenih očiju i amputiranih šaka.

Na sreću, idemo prema točki u kojoj će se skupiti kritična masa i pirotehnika će postati stvar prošlosti i primitivizma. Zato još jednom pozivamo sve da se suzdrže od korištenja bilo kakvih pirotehničkih sredstava te da pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje prijave sve koji i dalje koriste zabranjene petarde i redenike. Takvom prijavom mogu spasiti dijete od stravične ozljede i životinju od smrti”, poručuju članovi ove udruge.

Ove godine, u našoj županiji akciju Prijatelja životinja podržao je grad Duga Resa. Naime, nedavno su izvijestili javnost kako prilikom proslave Nove 2023. godine Grad Duga Resa, TZP Četiri rijeke, kao niti ostale gradske tvrtke i ustanove neće imati organizirano ispaljivanje vatrometa niti bilo kakvih drugih pirotehničkih sredstava.