Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Anketa Hrvatske liječničke komore razbjesnila UPUZ: ‘Pretenciozno! Nijedno pitanje o zadovoljstvu uslugama…‘


‘Osnovna funkcija zdravstvenih ustanova je pružanje zdravstvenih usluga a ne zadovoljstvo dijela zaposlenika‘, ističu

Na nedavno objavljenu anketu Hrvatske liječničke komore o uspješnosti upravljanja i uvjetima rada hrvatskim bolnicama reagirala je Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) ističući da je riječ o pretencioznoj rang listi temeljenoj isključivo na subjektivnom stavu dijela zaposlenika određenog profila (liječnika).

Naime, ovo anketiranje nije uzelo u obzir najvažnije parametre kvalitete upravljanja zdravstvenim uslugama a to je kvaliteta isporučenih usluga građanima Hrvatske te ishodima liječenja kao niti zadovoljstva pacijenata uslugama bolnica.

Zanimljivo je da anketu potpisuju dva profesora Ekonomskog fakulteta.

Činjenica je da je osnovna funkcija zdravstvenih ustanova pružanje zdravstvenih usluga a ne zadovoljstvo dijela zaposlenika. UPUZ kaže da se potpuno zanemarilo pacijente jer nema niti jednog pitanja u anketi niti ispitivanja građana o zadovoljstvu uslugama koje plaćaju.
Također se naglašava da je anketa irelevantna i metodološki potpuno pogrešna jer se istodobno ocjenjuju kliničke, opće i specijalne bolnice a uvjeti poslovanja i organizacije rada te kazuistika koja se u njima liječi potpuno drukčija.

Nevjerojatan način ocjenjivanja posla ravnatelja koji upravlja bolnicom je da odgovara za poslovanje a ne zadovoljstvo zaposlenih liječnika koje može biti jedan od parametara ali ne najvažniji. Ravnatelji bolnica moraju upravljati tako da osiguraju građanima kvalitetnu zdravstvenu zaštitu te racionalno i odgovorno upravljati financijama što može izazvati nezadovoljstvo dijela zaposlenika. To može biti samo usputni indikator ali ne i temelj za rang listu kvalitetnog upravljanja bolnicama, kažu u UPUZ-u.

Naglašava se također da je HLK ne samo provela anketu iz koje su proizašli paušalni i nedovoljno kompetentni zaključci o kvaliteti upravljanja i uvjetima rada nego su napravljene pretenciozne liste iz čega građani mogu dobiti pogrešne zaključke o kvaliteti zdravstvenih ustanova i upravljanja njima.

To je svakako zbunjujuće i štetno za cijeli zdravstveni sustav. Smatramo da ozbiljna liječnička udruga poglavito profesori Ekonomskog fakulteta u Zagrebu ne bi trebali izlaziti s ovako neprofesionalnim i populističkim anketama, zaključuju u UPUZ-u. (G.Jureško, jutarnji.hr)