Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ulaskom u Schengen granične policajce čeka mnogo posla

Za četiri dana Hrvatska ulazi u šengenski prostor, čija će se pravila odmah početi primjenjivati na našim kopnenim i morskim granicama. Granične policajce u najjužnijoj hrvatskoj županiji, Dubrovačko-neretvanskoj, čeka mnogo posla. Naime, naša granica na jugu postaje i vanjska granica Europske unije, što znači da će granična policija morati pojačati kontrolu nad tisućama četvornih metara mora i kopna.Pomorska policija i ovo blagdansko vrijeme provodi na moru. Dubrovačka pomorska policija nadzire gotovo 2 tisuće kvadratnih kilometara mora, koji će za 5 dana postati dio Schenskog sustava.

– Policija je kao i do sada 24 sata na moru, nadziremo pomoću plovila i tehničkih sredstava. Nemaju obavezu sva plovila doći, ali ukoliko dolaze s otvorenog mora, mogu doći iz neke treće zemlje. Tako da ćemo morati ta plovila nadzirati i prema potrebi kontrolirati, rekao je Nikša Restović, načelnik Postaje pomorske policije Dubrovnik.

Od 114 nautičkih milja granice, 92 su prema otvorenom moru, 8 prema BiH kod Neuma, a 14 nautičkih milja prema Crnoj Gori koje sada pripadaju u treće zemlje. Najviše posla bit će vezano za plovila za sport i razonodu, odnosno – jahte.

Ulazak u Schengen policajce nije zabrinuo:

– Neće se ništa promjeniti, obzirom da RH kao članica EU-a već provodi sustavne granične kontrole, istaknuo je Dragan Sršen, voditelj Službe za granicu, PU dubrovačko-neretvanska.

I iz Carinske uprave poručuju kako se od 1.1.2023., na ovoj granici zapravo ništa neće ništa promjeniti. Naime, na vanjskim granicama EU-a, a u Hrvatskoj je 13 takvih carinskih graničnih ureda, provodi se carinski nadzor po propisima koji su jedinstveni u čitavoj Europskoj uniji. A ulazak RH u Schengenski prostor na to nema nikakvog utjecaja.

Ipak, promjene u radu očekuju se sredinom godine, kada Europska unija uvodi 2 nova sustava.

Više na(Hrt)