Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zbog posljednjih poteza Kine svijet je u strahu od novih varijanti covida

Nakon što je Kina naglo ukinula neka od svojih najstrožih ograničenja vezana za covid virolozi smatraju kako bi to moglo utjecati na varijante virusa i njihovo globalno širenje, a neke zemlje već pojačavaju mjere opreza.Odluka kineskih vlasti da se od 8. siječnja ukine karantena za posjetitelje iz inozemstva potaknula je zabrinutost zbog mogućih novih varijanti virusa. Japan i Indija su među zemljama koje su već uvele mjere za sprječavanje priljeva slučajeva.

Australski liječnik za zarazne bolesti prof. Dominic Dwyer kaže da je nedostatak transparentnosti o covidu u Kini zabrinjavajući jer “ne znamo koje varijante trenutno kruže Kinom i jesu li te varijante različite u smislu njihove reakcije na cjepivo.”

Kraj kineskog pristupa nultog covida dolazi usred porasta broja slučajeva u toj zemlji s niskim stopama cijepljenja, posebno među starijim osobama. Utvrđivanje širenja i ozbiljnosti covida teže je nego ikada jer je Peking prestao objavljivati dnevne brojeve slučajeva i okončao masovno testiranje, piše Guardian.

“Vrlo su brzo skrenuli s politike nultog covida na potpuno opuštanje”, rekao je prof. Dwyer, koji je bio jedan od stručnjaka koji je otputovao u Wuhan početkom 2021. kako bi istražili podrijetlo pandemije u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Samo tri nova slučaja?
Dok službena statistika iz Kine izvješćuje o samo tri nova smrtna slučaja od covida za utorak, britanska tvrtka za modeliranje zdravstvenih podataka Airfinity procjenjuje da sada ima više od milijun slučajeva i više od 5000 novih infekcija svaki dan.

Voditeljica epidemiologije Airfinityja, dr. Louise Blair, rekla je da je Kina također promijenila način na koji bilježi smrt od covida kako bi uključila samo one koji su umrli od respiratornog zatajenja ili upale pluća nakon što su bili pozitivni. “To se razlikuje od drugih zemalja koje bilježe smrtne slučajeve unutar vremenskog okvira od pozitivnog testa ili gdje je zabilježeno da je covid pripisan uzroku smrti”, rekla je. Više na N1.