Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bolivija: Prosvjedi protiv uhićenja guvernera Santa Cruza

Uhićenje guvernera departmana Santa Cruza, Luisa Fernanda Camacha, istaknutog predstavnika oporbe bolivijskoj vladi, u srijedu potaknulo je sukob prosvjednika i policije u istoimenom gradu.

Camacho je uhićen u gradu Santa Cruzu po nalogu javnog tužitelja koji ga optužuje za terorizam i za državni udar protiv bivšeg ljevičarskog predsjednika Eva Moralesa u studenom 2019., navodi ministarstvo pravosuđa. Nakon informacije o uhićenju prosvjednici su blokirali nekoliko četvrti bolivijskog grada s najvećim brojem stanovnika, bacajući na policiju kamenje i komade drva.

Izbili su sukobi s policijom, ali zasad nema dojave o ozlijeđenima.

Prosvjednici su pritom zapalili ured mjesnog javnog tužitelja i zaposjeli dvije zračne luke u Santa Cruzu, nastojeći spriječiti premještaj guvernera u glavni grad La Paz.

Glavni direktor nacionalne aviokompanije i zračnih luka Elmer Pozo rekao je da su letovi prekinuti.

Camacho je više puta nijekao da je planirao državni udar i radije govori o narodnoj pobuni protiv Eva Moralesa (2006.-2019.) kojeg optužuje za prijevaru na predsjedničkim izborima 2019. kako bi ostao na vlasti.

Protiv Luisa Fernanda Camacha vodi se nekoliko istraga, napose zbog uloge u Moralesovu odlasku i poticanja prosvjeda između listopada i studenog. Tada je tražio da vlada ranije provede popis stanovništva u njegovu departmanu predviđen u 2024. kako bi dobio veću financijsku potporu iz proračuna.

  • Trenutačno ne znamo gdje je guverner i držimo da je vlada predsjednika Luisa Arcea odgovorna za guvernerovu fizičku sigurnost i za život, reagirao je Camachov ured u priopćenju, osudivši potpuno nezakonitu policijsku operaciju.

Luis Fernando Camacho je jedan od glavnih predstavnika bolivijske desnice i vođa druge oporbene snage u parlamentu Creemosa, iza stranke Građanske zajednice (CC) bivšeg predsjednika s centra Carlosa Mese. (HRT/Hina/AFP)