Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Druga obljetnica potresa na Banovini, obnova “nestvarno spora”

Druga obljetnica razornog potresa na Banovini stigla je uz nezadovoljstvo stradalnika, ali i sudionika obnove, koju je premijer Andrej Plenković nazvao “nestvarno sporom”, što je pokrenulo nagađanja o smjeni resornog ministra Ivana Paladine, koji tvrdi da se to ne odnosi na njega. Stanovnici iz razrušenih domova nezadovoljni su jer ih većina u kontejnerima i dalje čeka povratak u obnovljene kuće, no završetak obnove kuća se još ne nazire, pred njom su i dalje brojne birokratske vjetrenjače.

Vladajući su također nezadovoljni jer željena konstrukcijska obnova kuća i izgradnja zamjenskih kuća i stambenih zgrada nije ostvarila očekivani zamah, unatoč izmjenama Zakona o obnovi iz listopada 2021., u što su se polagale velike nade.

Nedavna Plenkovićeva izjava da obnova Banovine “ide nestvarno sporo” potaknula je nagađanja o ostavci ministra Paladina, koji je na tu dužnost stupio u ožujku, nakon ostavke bivšeg ministra Darka Horvata.

Paladina je, međutim, ustvrdio da se izjava o “nestvarno sporoj obnovi” ne odnosi na njega i da je krivo protumačena. Izjava se odnosi, pojasnio je, na to da konstrukcijska obnova kuća i zgrada te gradnja zamjenskih kuća ne ide dovoljno kvalitetnom dinamikom, što on govori mjesecima.

– Tek kada budemo 100 kuća mjesečno započinjali možemo biti zadovoljni. To govorim sigurno više od tri, četiri mjeseca. Izjava premijera se odnosi na taj dio obnove koji se mora ubrzati, rekao je. Više na(hrt)