Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nema dogovora u vezi s proračunom, Varaždinci bi mogli uskoro na izbore

Varaždinci bi ipak uskoro mogli na prijevremene izbore za Gradsko vijeće jer ni nakon druge sjednice međustranačkog vijeća, održane danas, nema naznaka da bi novi prijedlog proračuna mogao dobiti većinu, odnosno potrebnih 11 glasova.
Naime, nakon što gradski vijećnici na sjednici održanoj 30. studenog nisu prihvatili proračun za 2023. godinu, SDP-ov gradonačelnik Neven Bosilj najavio je da ne planira sazivanje nove sjednice i ponovno predlaganje proračuna već da bi najbolje bilo, tvrdio je tada, da se održe novi izbori za Gradsko vijeće.

Nakon toga krenulo se ipak u održavanje međustranačkih vijeća na kojima je izvršna vlast pokušala ukazati svim vijećnicima na nužnost donošenja proračuna i odluke o zaduživanju Grada kako bi se riješio problem baliranog otpada koji taj grad opterećuje već gotovo 17 godina.

Posljednja sjednica međustranačkog vijeća održana je u srijedu, ali unatoč svim pokušajima uvjeravanja i predstavnika izvršne vlasti, i projektnog tima koji je pripremio model rješavanja problema otpada, dio vijećnika ne želi promijeniti svoju odluku i neće podržati proračun. Potvrdio je to nezavisni vijećnik Hrvoje Petrić ističući da ni on niti njegova nezavisna kolegica Ana Petrić nisu promijenili mišljenje.

  • Mislimo da ova vlast, s obzirom na protekle dvije godine i načinom na koji su vodili Grad, odnosno upravljali Gradom, ne zaslužuje dalje našu podršku i to je neovisno od pitanja bala i ovih 216 milijuna kuna predviđene javne nabave, odnosno 120 i nešto milijuna kuna zaduženja. Nije presudno na koji način se Grad misli ili ne misli zadužiti i sve da to i nije u proračunu, mislim da vlast nije zaslužila podršku, izjavio je Hrvoje Petrić.

Član nezavisne liste Ivana Čehoka, Stjepan Cepanec, kojeg je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković upitao je li spreman podržati proračun ako se nađe 11 glasova, odgovorio je da onda njegov glas nije potreban dodajući da po njegovom mišljenju gradska vlast radi krivo.

  • Za proračun nam je trebalo više vremena da razgovaramo, nije nam dosta tri dana, a o balama možemo razgovarati narednih šest mjeseci, rekao je nezavisni Cepanec.

Budimo grad ipak za proračun – nužno je riješiti problem zbrinjavanja bala

Jedini obrat dogodio se što se tiče platforme Budimo grad čijih dvoje vijećnika u studenom nije podržalo proračun. Sada je Dubravka Novak promijenila mišljenje i rekla da će dići ruku za proračun, a to je potvrdio i njezin kolega Ivan Obadić. Novak je naglasila da je nužno riješiti problem zbrinjavanja bala i da će zbog toga dati svoju podršku proračunu.

Članice s liste Reformista koje su već ranije zagovarale podršku proračunu nisu promijenile svoje mišljenje i dalje su spremne podržati proračun i zaduživanje za rješavanje bala.

Na međustranački sastanak nije stigao bivši gradonačelnik Ivan Čehok čija nezavisna lista ima najveći broj vijećnika, njih šest. Za Hinu je kazao da je prekasno dobio poziv za sastanak i da je zamolio za odgodu što nije prihvaćeno. Siguran je da vijećnici s njegove liste neće podržati proračun niti zaduženje ako se sazove nova sjednica Vijeća.

Kako se neslužbeno doznaje, troje vijećnika HDZ-a ostaj pri svojoj odluci i neće podržati eventualni novi prijedlog proračuna.

Zamjenik gradonačelnika Marković u zaključku je pozvao sve vijećnike na odgovornost i osobno smatra da je izvršna vlast napravila sve što je moglo. Na kraju nije potvrdio hoće li biti nove sjednice Gradskog vijeća do kraja godine.

Žao mi je što nema političke volje. Nadam se da će ova kriza biti vrlo brzo riješena na ovaj ili onaj način, rekao je Marković na kraju. (Hina/HRT/R.S.)