Aktualno OG sada Ogulin

Završna konferencija projekta STEM bajka

U srijedu 28.prosinca 2022. godine u Centru za tehničku kulturu Ogulin u Pučkom otvorenom učilištu Ogulin održana je završna konferencija projekta STEM bajka.
Konferenciju je otvorio Marijan Tonković predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin, te upoznao prisutne sa projektom. Projekt STEM BAJKA sufinanciran je sredstvima Europske unije i Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Provoditelj projekta Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin, u suradnji s partnerima Sveučilište u Rijeci, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture Grada Gospića, Gačanka Otočac, Udruga za razvoj zajednice, kreativno i umjetničko izražavanje i ekologiju “Sunce”, Grad Ogulin, Pučko otvoreno učilište Ogulin i Zavičajni muzej Ogulin pokrenuli su ovaj projekt kao zajedničku platformu za jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva te pripremu i provedbu aktivnosti popularizacije STEM-a. Vrijednost projekta je 2.432.399,13 kuna. Provođenje projekta je na 3 lokacije u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji u gradovima Ogulin, Otočac i Gospić. Trajanje projekta je 24 mjeseca, odnosno od 30.12.2020. do 30.12.2022.

Voditeljica projekta Tatjana Grgurić je naglasila da su svi ciljevi projekta uspješno ispunjeni što se vidi prema rezultatima projekta.
Provedeni su edukativni programi usmjereni na jačanje nedostatnih kompetencija OCD-ova i njihovih članova, pa su tako provedene 2 edukacije jačanje soft vještina za organizacije civilnog društva u trajanju 60 sati u kojima je sudjelovao 41 polaznik iz 6 organizacija civilnog društva i provedene su edukacije trening trenera organizacija civilnog društva kroz 10 modula iz 10 STEM područja, a to su fizika, kemija, biologija, geologija, informatika, elektrotehnika, strojarstvo, robotika, politehnika i matematika u trajanju 100 sati (10 sati po modulu) gdje je sudjelovalo 35 sudionika iz 5 organizacija civilnog društva. Održano je on-line savjetovanje za članove, mentore, volontere Društva pedagoga tehničke kulture Ogulin i partnere koji su sudjelovali u projektu STEM bajka kojeg su organizirali predstavnici partnera Hrvatske zajednice tehničke kulture koja je uključila svoje članove. Cilj provedbe ovih edukacija bio je potreban kako bi što bolje objasnili i prenijeli STEM znanja krajnjim korisnicima. Organizirana su četiri studijska posjeta i jedno studijsko putovanje na kojima su sudionici stekli nove vještine i primjere dobre prakse i načine na koje se STEM može popularizirati. Adaptirano je 305,5 m2 vanjskog STEM postava, koji se nalazi u Izviđačkom parku u Ogulinu čiji je vlasnik partner Grad Ogulin i adaptiran je unutarnji postav STEM bajka u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Iz sredstava projekta kupljena su 3 eksponata koja su postavljena na vanjski STEM postav.

U sklopu svojeg programa OCD inkubator partner Pučko otvoreno učilište Ogulin provelo je Akademiju za 14 volontera STEM bajka u trajanju od 10 sati. Kupljena je vrijedna oprema u vrijednosti oko 750.000,00 kn, kao i potrošni materijal. Sva oprema se koristila na radionicama sa krajnjim korisnicima, a to su djeca. Održali smo 560 sati radionica, a na našim radionicama sudjelovalo oko 450 djece. Osim u Ogulinu i partneri u projektu STEM bajka Zajednica tehničke kulture grada Gospića i Udruga Gačanka Otočac održali su besplatne radionice za djecu u Gospiću i Otočcu. Kod njih su se radionice održavale iz 2 modula. ZTK Gospić iz Robotike i Politehnike, a Gačanka Otočac iz Robotike i Biologije. Organiziran je posjet za 400 sudionika (djece i učitelja) osnovnih škola iz Gospića i Otočca u Ogulin koja su sudjelovala na radionicama iz modula koji se ne provode u njihovom gradu. Prijevoz i ručak za sve sudionike je plaćen iz sredstava projekta STEM bajka. Snimljeno je i objavljeno 10 emisija Podcast STEM popular koje imaju za cilj informirati opću populaciju o popularizaciji STEM-a. Gosti podcast emisija su poznate osobe u području STEM-a koji na zanimljiv, interaktivan i praktičan način prezentiraju STEM. Održana su tri STEM festivala i to u Ogulinu, Otočcu i Gospiću.

Na festivalima je sudjelovalo oko 350 sudionika i posjetitelja. Prema programu STEM festivala održane su četiri tiskovne konferencije u kojima su sudjelovali predstavnici projekta zajedno sa partnerima, mentorima i volonterima. Četiri puta je prikazana predstava STEM bajka koju su za djecu osnovnih škola pripremili članovi partnerske Udruge za razvoj zajednice, kreativno i umjetničko izražavanje i ekologiju „Sunce“. Kupljen i podijeljen promotivni materijal. Projekt STEM bajka kojem je cilj popularizacija STEM-a na društvenim mrežama je predstavljao Robert Knjaz koji je u dvije godine provedbe projekta imao je 24 objave i na vrlo zanimljiv način popularizirao STEM. Snimljene su 24 radio emisije i 1 TV emisija. Kako bi široj populaciji omogućili da vidi i upozna vrijednost ovog projekta izrađen je audiovizualni sadržaj koji sadrži video snimanje, 3D skeniranje i virtualnu šetnju. Održana su 23 sastanka partnera, a posljednji 24. najavljen je za 29.12.2022.
Nakon izvještaja voditeljice prisutni predstavnici partnera izrazili su zadovoljstvo provedbom projekta i sudjelovanjem u aktivnostima.
Predsjednik DPTK Ogulin Marijan Tonković zahvalio je svima koji su sudjelovali u provedbi projekta STEM bajka i naglasio da očekuje nastavak suradnje i nakon završetka projekta, a sve u svrhu popularizacije STEM-a kod djece i mladih.