Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Banožić odgovorio na Milanovićeve prozivke: “Huška DORH na mene”

Ministar obrane Mario Banožić danas je održao konferenciju za medije kako bi reagirao na konferenciju koju je ranije danas održao Zoran Milanović, a na kojoj je predsjednik Republike među ostalim prozvao Banožića i premijera Andreja Plenkovića povodom jučerašnje odluke kojom admiral Robert Hranj još šest mjeseci ostaje na dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Među ostalim, Banožić je Milanoviću odgovorio da se huškanje nastavlja, te da ga želi maknuti s mjesta ministra, a ne može mu naći ništa pogrešno.Milanović je ocijenio kako se radi “samo o produljenju Hranjeve agonije”.

Naime, Hranj je ove godine navršio 60 godina pa bi mogao u mirovinu, o čemu se počelo špekulirati, no Milanović je naglasio da se to ne odnosi na načelnika Glavnog stožera jer postoji odluka bivšeg ministra Damira Krstičevića iz 2020. da će Hranj tu dužnost obnašati četiri godine, odnosno do kraja mandata, koja je jučerašnjom odlukom Banožića zanemarena.

Banožić je danas poslijepodne u obraćanju novinarima Milanovićevu konferenciju nazvao “negledljivom”, odnosno “pregledom njegovih političkih neuspjeha i frustracija”.

 

– Ujedno je dala i jasan portret njega kao političara, ljubomornoga, isfrustriranoga, politički nepoželjnoga, s nastavkom i dalje jedne nekulture u ponašanju i komunikaciji, rekao je Banožić.

 

Rekao je da kroz poteze koje povlači kao ministar i član Vlade jasno želi dati do znanja da se Hrvatska vojska treba razvijati i skloniti s naslovnica medija.

 

– Poruka koju sam jučer poslao jasno s ostankom načelnika Glavnog stožera u službi je poruka koja je trebala ići u pravcu rješavanja dijela zakona koji se odnosi prije svega na odlazak ljudi u mirovinu, zakonskih odredbi koje su postavljene davno, davno prije, rekao je Banožić.

 

Istaknuo je da je Hranj 2020. imenovan u 58. godini te da je ove godine dosegnuo 60 godina, što znači da po zakonu treba ići u mirovinu. Moralo se donijeti drugo rješenje – o mirovini ili o ostanku u službi, rekao je.

 

– Moje je promišljanje bilo, kako sam rekao, da trebamo raditi na zakonu, dobne skupine pomaknuti, s čim se načelnik GS-a složio, i na taj način ćemo dalje raditi. Međutim, za to je potreban mir, rekao je Banožić.(hrt)