Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zastupnički dom Kongresa objavio šest godina Trumpovih poreznih prijava

Odbor većinski demokratskog Zastupničkog doma američkog kongresa u petak je objavio šest godina poreznih prijava bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nekoliko dana prije no što će republikanci preuzeti kontrolu nad tim domom.
Objavom revidiranih Trumpovih izvješća za razdoblje između 2015. i 2020. završava višegodišnja bitka između bivšeg republikanskog predsjednika i demokratskih zastupnika koju je tek prošli mjesec riješio vrhovni sud SAD-a.

Ova objava predstavlja novi udarac za 76-godišnjeg milijardera koji je sada suočen s nekoliko pravnih problema uoči predsjedničkih izbora 2024.

Izvješća pokazuju da američka porezna uprava (IRS) nije izvršila reviziju Trumpovih prihoda tijekom prve dvije godine njegova mandata te nije započela postupak ispitivanja sve do 2019., kad su demokrati Zastupničkog doma pokrenuli postupak nadzora, piše New York Times.

Pokazalo se da su naši zaključci jednostavni, IRS nije započeo svoju obveznu reviziju bivšeg predsjednika sve dok nisam podnio svoj prvi zahtjev, rekao je zastupnik Richard E. Neal iz Massachusettsa, predsjednik odbora koji je 2019. zatražio objavu poreznih prijava republikanskog predsjednika.

Republikanci su za ovu objavu rekli da bi mogla dovesti do pretvaranja individualnih poreznih prijava u političko oružje te dodali da će republikanski zastupnici koji će idući mjesec preuzeti odbor biti pod pritiskom da tu metodu upotrijebe protiv visoko pozicioniranih demokrata.

Trump, koji je preuzeo dužnost 2017., bio je prvi predsjednički kandidat u nekoliko desetljeća koji nije objavio svoja porezna davanja. Štoviše, tužio je odbor kako bi ih pokušao zadržati tajnima, ali sud je presudio protiv njega.

Pojedinosti koje je odbor ranije objavio pokazale su da Trump nije platio porez na dohodak 2020., u svojoj posljednjoj punoj godini na dužnosti, unatoč milijunima dolara zarade njegova poslovnog carstva.

Pokazalo se da su Trumpov prihod i porezne prijave dramatično oscilirali između 2015. i 2020., tijekom njegove predsjedničke kandidature i mandata.

Trump i njegova supruga Melania zahtijevali su velike odbitke, pa su u tih nekoliko godina plaćali malo ili nimalo poreza na dohodak. (Hina/HRT/V.G.)