Aktualno Gastro Magazin

Ruske slatke pogačice

Iz Gorskog kotla danas izdvajamo recept za ruske slatke pogačice!

“Slatka peciva od dizanog tijesta su baš onaj pravi mamac za sladokusce poput mene. Uvijek zamirišu cijelu kuću dok se peku, ne možete im odoljeti dok su topla i zahtijevaju određenu dozu spretnosti i strpljenja u kuhinji. Recept za ovo slatko i mirisno pecivo sam pronašla u bespućima interneta. Odmah mi se svidio jer nudi razne varijacije i možete ga prilagoditi svom ukusu. Pogačice su od dizanog tijesta s maslacem koji daje baš finu notu i nadopunjuje se sa slatkoćom suhog voća i meda, a orašasti plodovi daju hrskavost. Vrlo su izdašne, meke i aromatične i sigurna sam da će vam ovo postati jedan od onih recepata koji morate negdje spremiti.

U originalnom receptu su ove pogačice u kombinaciji s grožđicama i orasima. Pošto nisam ljubitelj grožđica u kolačima (gle, ima nešto što ne volim!), stavila sam kandiranu naranču, orahe i suhe smokve. Idući put ću ih pripremiti sa suhom brusnicom i bademima i vjerujem da će biti jednako ukusne. Možete kombinirati bilo koje suho voće s omiljenim orašastim plodovima. Bitno je da stavite maslac, a ne margarin jer maslac im daje mekoću i specifičnu aromu. Mi smo pola pojeli dok su bile tople, a izvrsne su bile i drugog dana jer sam ih čuvala u zatvorenoj kutiji.” – napisala je Vanja.

Sastojci za ruske slatke pogačice:

Za tijesto:
650 g glatkog brašna
300 ml mlakog mlijeka
70 ml ulja
100 g šećera
1 vrećica suhog kvasca
2 bjelanjka
1 vanilin šećer
prstohvat soli

Za premaz i nadjev:
100 g suhog voća (stavila sam smokve i kandiranu naranču)
100 g orašastih plodova (stavila sam orahe)
150 g maslaca (otopite ga na pari da bude sasvim mekan)
2 žlice meda
1 žlica mlijeka
2 žumanjka

Priprema:
U veću posudu u kojoj ćete mijesiti stavite toplo mlijeko i kvasac s malo šećera i brašna (od ukupne količine). Ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. U smjesu dodajte ulje i bjelanjke, obje vrste šećera, prstohvat soli i promiješajte. Zatim malo po malo dodavajte prosijano brašno. Zamijesite glatko i elastično tijesto. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite otprilike sat vremena da se volumen udvostruči.

Za to vrijeme pripremite nadjev za pogačice. Nasjeckajte suho voće i orašaste plodove. Suho voće možete natopiti u malo ruma ili čaja (ja nisam jer su smokve bile baš sočne). Na pari otopite maslac za premazivanje. Savjet, Ostavite posudu s vrućom vodom u slučaju da vam se maslac stisne dok izrađujete pogačice da ga možete opet otopiti.

Dignuto tijesto premjestite na podlogu za miješenje pa nauljenim rukama izmijesite tijesto. Tijesto podijelite na 6 ili 8 jednakih dijelova i oblikujte male kugle. Svaku kuglu tijesta razvaljajte u tanku “palačinku” (debljine nekoliko mm) pa premažite mekim maslacem i pospite nasjeckanim suhim voćem i orašastim plodovima. Zarolajte premezano tijesto pa tu zarolanu “palačinku” uzdužno prerežite oštrim nožem, ali ne do kraja (ostavite spojen vrh). Preklapajući krakove jedan preko drugoga (malo izvrnite krajeve prema van da se vidi presjek i nadjev) napravite nešto poput pletenice pa smotajte u zvrk. Tako pripremljene pogačice slažite na masni papir u pleh za pečenje. Na fotografijama se vidi postupak motanja.
Žumanjke razmutite u mlijeku pa premažite ružice. Ostavite pogačice još nekih 15 min da malo odmore pokrivene. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva pa pecite nekih 20 do 25 min. Vruće pogačice premažite medom. Dobar tek! (gorskikotao.com)