Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Zbog razbuktavanja pandemije u Kini, Europa razmatra uvođenje novih mjera

Zemlje EU-a sastat će se u srijedu kako bi razgovarale o zajedničkom odgovoru prema putnicima koji dolaze iz Kine, zbog zabrinutosti nakon eksplozije broja slučajeva covida u toj zemlji, najavila je novopredsjedavajuća zemlja EU-a – Švedska.“Švedska traži zajedničku politiku za cijelu EU kada je riječ o uvođenju mogućih ograničenja ulaska”, stoji u priopćenju švedske vlade.

Stockholm, koji je 1. siječnja preuzeo rotirajuće predsjedanje EU-om, priopćio je da je za srijedu sazvao sastanak mehanizma Vijeća za upravljanje krizama IPCR.“Važno je da brzo uspostavimo potrebne mjere”, rečeno je.

Peking je iznenada ukinuo svoju drakonsku politiku “zero covid”, što je rezultiralo eksplozijom infekcija u zemlji te potaknulo nekoliko država članica EU-a da nametnu covid testove putnicima iz Kine, piše Euractiv.

Francuska, Italija i Španjolska ovog su tjedna uvele zahtjeve za testiranje na covid za putnike iz Kine. Njemačka, iako kaže da ne vidi potrebu za nametanjem rutinskih testova, traži koordinirani sustav za praćenje varijanti u europskim zračnim lukama.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), jedna od zdravstvenih agencija EU-a, rekao je u četvrtak da je sustavni pregled putnika trenutno “neopravdan”.

Kao razlog je naveo razinu imuniteta u Europi i prisutnost na kontinentu istih varijanti kao u Kini.

Europski ogranak Vijeća međunarodnih zračnih luka rekao je u subotu da nametanje ograničenja za putnike iz Kine nije “ni znanstveno opravdano niti se temelji na riziku”.

Federacija, koja predstavlja više od 500 zračnih luka u 55 europskih zemalja, rekla je da bi se identifikacija mogućih novih varijanti koje bi se mogle pojaviti u Kini mogla otkriti genomskim sekvenciranjem analize otpadnih voda zračnih luka, bez potrebe za testiranjem putnika. (N1)