Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Državni inspektorat: 1738 povreda zakona o uvođenju eura

Državni inspektorat RH izvijestio je da su dosad utvrdili 1738 povreda odredbi Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj te obveze dvojnog iskazivanja cijena, te 51 slučaj prodaje određenih prehrambenih proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene odlukom Vlade.
Iz Državnog inspektorata izvijestili su da su od stupanja na snagu Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj te obveze dvojnog iskazivanja cijena, koje je započelo 5. rujna 2022., tržišna, turistička i inspekcija rada obavile 8028 nadzora s ciljem zaštite potrošača i radnika te pravilnog informiranja potrošača o cijenama proizvoda i usluga u kunama i eurima.

  • Od ukupnog broja obavljenih nadzora, tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su 6943 inspekcijskih nadzora, navode iz Državnog inspektorata.

Napominju da je nadzirano je li poslovni subjekt na jasan, čitljiv i vidljiv i lako uočljiv način dvojno iskazao cijenu robe i usluge uz primjenu fiksnog tečaja i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje, je li je poslovni subjekt istaknuo fiksni tečaj konverzije na jasan, vidljiv i lako uočljiv način, kao i je li poslovni subjekt pri ispostavljanju računa potrošaču dvojno iskazao ukupan iznos na računu uz prikaz fiksnog tečaja.

Turistički i tržišni inspektori pritom su utvrdili 1738 povreda odredbi Zakona, istaknuli su iz Državnog inspektorata.

Najveći broj povreda, kako su naveli, odnosio se na to da poslovni subjekt nije dvojno iskazao cijene, da nije istaknuo cijene na jasan, vidljiv, čitljiv i lako uočljiv način, kao i na neisticanje i nepravilno isticanje fiksnog tečaja konverzije te neiskazivanje dvojnog iznosa na računu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Inspektori rada u istom razdoblju nadzirali su obvezu dvojnog iskazivanja ukupnog iznosa isplaćenog radniku na račun na ispravi o isplati plaće, naknade plaće, otpremnine i drugih materijalnih prava koji se radniku isplaćuju na temelju propisa, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu uz prikaz fiksnog tečaja konverzije.

Obavljeno je 1085 nadzora, a u šest inspekcijskih nadzora utvrđeno je kršenje zakona.

  • Nadzorne aktivnosti nastavljaju se i u idućem razdoblju, poručili su. (Hina/HRT/D.S.)