Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Glavni Bidenov suradnik putuje u Izrael

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan planira ovog mjeseca posjetiti Izrael nakon formiranja nove vlade premijera Benjamina Netanyahua, rekao je u ponedjeljak izvor iz Bijele kuće.
Sastanci će biti održani jer Netanyahuov novi savez s krajnjim nacionalistima zabrinjava dužnosnike Bijele kuće zbog mogućeg pogoršanja odnosa Izraela s Palestinom.
Izraelske snage ubile su u ponedjeljak dvojicu palestinskih boraca u borbi u blizini grada Jenina na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su palestinski izvori.

Američki predsjednik Joe Biden također radi na postizanju suglasja s novom izraelskom vladom oko pristupa zaustavljenim iranskim nuklearnim pregovorima. Biden je u četvrtak čestitao Benjaminu Netanyahuu povratak na čelo izraelske vlade, nazvavši ga “prijateljem nekoliko desetljeća”.

Netanyahuovu novu vladu koja je prisegnula u četvrtak čine političke grupacije koje se protive palestinskoj državnosti, kao i pravima LGBT osoba.

Šef američke diplomacije Antony Blinken početkom prosinca upozorio je da će se SAD usprotiviti osnivanju novih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Datumi sastanaka još nisu poznati rekao je dužnosnik iz Bijele kuće koji je želio ostati anoniman. (Hina, N1)