Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rekordno visoke temperature: Alpska skijališta zatvorena, kupanje u moru…

U mnogim europskim zemljama zabilježen je najtopliji prvi dan siječnja otkad se provode mjerenja. Brojna alpska skijališta zatvorena su. S druge strane neki su toplo vrijeme iskoristili za kupanje u moru. Iako mnogi u tome uživaju – novi je to pokazatelj klimatskih promjena s kojima ćemo se morati nositi idućih desetljeća.Najtopliji početak godine dosad zabilježen je u gotovo stotinu poljskih gradova. Živa se najviše popela u Varšavi, do rekordnih 18,9 stupnjeva. Uobičajene temperature za prvi siječnja u prosjeku su čak 16 stupnjeva niže.

– Topli zrak s jugozapada donio je ove temperature. Temperaturni rekordi nisu oboreni samo u Poljskoj nego i u Njemačkoj i središnjoj Europi. U mnogim su područjima izmjerene najviše temperature u povijesti meteorološkog mjerenja, rekao je Rafal Maszewski, klimatolog.

Rekordne temperature i u Rumunjskoj. Na zapadu i jugu zemlje dosegnule su čak 21 stupanj, pa su mnogi u sunčanom vremenu uživali u majicama kratkih rukava.

U velikom dijelu Europe temperature su od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva više od uobičajenih za ovo doba godine. Zbog toplog vremena Nizozemcima je, unatoč hladnom moru, tradicionalno novogodišnje kupanje bilo ugodnije nego inače.

– Toplije vrijeme svakako je prednost. Ali kada kupači izađu iz mora, trebaju se brzo odjenuti i pojesti tanjur tople juhe. To će ih odmah ugrijati, kaže Ernst Brockmeyer, spasilac.

Visoke temperature iznenadile su i Francuze, a 2022. ostat će zapamćena kao najtoplija u povijesti.- Sjajno je, djeca se zabavljaju, ovo je užitak.

– Uživamo u vremenu, premda znamo da ovo nije normalno.

No cijenu toplog vremena plaćaju francuska skijališta – čak ih je pola zatvoreno. Snijega nedostaje i na skijalištima na zapadu Švicarske.

– Pogledajte, snijeg je mokar kao na proljeće. Mora se povezati, a to se ne događa ako ima mnogo vode, rekao je Hacher Bernet, skijalište Splügen Tambo.

Na sjevernoj strani Alpa u Švicarskoj i Lihtenštajnu zabilježen je najtopliji početak godine u povijesti, a u sjevernom švicarskom gradiću Delémontu izmjereno je više od 20 stupnjeva.

Iznimno toplo vrijeme svakako je pokvarilo planove dijelu ljubitelja zimskih radosti. Ipak, nedostatak snijega na planinskim obroncima u godini energetske krize za brojne je Europljane dobra vijest, jer temperature u plusu znače manje račune za grijanje. Cijeli članak donosi hrt.hr