Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Filipović zaprijetio trgovcima, telekomima i bankama, konkretno je rekao što im se sprema

‘Mi u svakom trenutku možemo donijeti odluku da 100-200-300 proizvoda ograničimo cijenu. Ako bude trebalo, to ćemo i iskoristiti‘

Ministar gospodarstva Davor Filipović u Dnevniku HRT-a je rekao da sa se cijene moraju vratiti na razinu zadnjeg dana prošle godine. Kada ga je voditelj pitao koji je rok za to, Filipović je jasno rekao.

  • Odmah, već sutra!

Filipović je objasnio koji su mehanizmi Vlade da natjeraju trgovce i ostale da vrate cijene na razinu od 31. prosinca 2022.

  • Oni koji ne budu poštivali našu odluku, imat će pojačani nadzor Porezne uprave, Državnog inspektorata, Carinske uprave… Cilj je da se vrate cijene, jer nije bilo nikakvog razloga za podizanje. Pa cijene u trgovinama su poskupile 3 do 19 posto, bez ikakvog razloga. Neke usluge su poskupile od 10 do 80 posto… Institucije imaju kapaciteta da odrade posao, ali će postupati i po dojavama građana – rekao je Filipović komentiravši i nova najavljena poskupljenja od 1. veljače.
  • Nelogično, nekorektno. Vlada im je osigurala smanjenu cijenu plina i struje, baš sve smo napravili i stvarno nema razloga za dizanje cijena. To je lov u mutnom, nekorektno od njih. Međutim, mi u svakom trenutku možemo donijeti odluku da 100-200-300 proizvoda ograničimo cijenu. Ako bude trebalo, to ćemo i iskoristiti.

Najavljena su i poskupljenja telekoma i nekih bankarskih usluga.

  • Ponavljam, imamo mehanizama. Svi telekomi koriste subvenciju Vlade da imaju jeftiniju struju, pa recite mi – koji im je argument za poskupljenje. Nekorektno! Kako je moguće da je cijena struje u Sloveniji 60 posto viša nego kod nas, a da su u Sloveniji proizvodi jeftiniji.

Osvrnuo se i na poskupljenja koje najavljuju telekomi.

  • Vlada ima mehanizme kojima će zaštititi hrvatske građane. Svi telekomi koriste subvenciju vlade da imaju jeftiniju struju tako da o kakvim poskupljenjima možemo govoriti. Sve su opcije na stolu, pratit ćemo što će raditi poslovni subjekti. Moraju vratiti cijene na razinu od 31.12. i koristit ćemo sve da zaštitimo naše građane – kazao je ministar Filipović. (L.G., jutarnji.hr)