Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada predstavila mjere: Trgovcima idu inspekcije, poreznici…

Ministar Davor Filipović predstavio je mjere kojima Vlada planira zaustaviti neopravdano podizanje cijena nakon uvođenja eura.“Obvezuju se svi poslovni subjekti i drugi koji su povisili cijene roba i usluga da revidiraju cijene sukladno temeljnim načelima prava i zakona i to na način da najviše cijene budu određene na dan 31. 12.”, kazao je.Najavio je i pojačane kontrole. “Zadužuju se inspektorat, porezna, carina, ministarstva, HNB… da bez odgode, u okviru svoje nadležnosti provedu pojačani nadzor subjekata”, rekao je Filipović. Dodao je da će Ministarstvo gospodarstva pratiti cijene i ljudima ponuditi usporedbu cijena kod raznih subjekata.

“Zadužuju se ministarstvo gospodarstva i poljoprivrede i druga tijela razmotre izmjenu odgovorarajućih propisa”, dodao je.

Šef Inspektorata Andrija Mikulić naveo je da su pojačani nadzori po zprimljenim prijavama potrošača.

“Od 2. do 4. siječnja 2023. inspekcija je obavila više od 200 nadzora u pdoručju trgovine na malo i uslužnim djelatnostima (frizerske usluge, usluge njege…). Utvrđeno je povećanje cijena u određenom razdoblju: u trgovini je zabilježen rast cijena od 3 do 19 cijena i to za čokoladu, pekarske proizvode, kava, pivo i drugi artikli”, naveo je Mikulić.

“U uslužnim djelatnostima se ustanovilo povećanje cijena također i to od 10 do 80 posto”, dodao je.

“U zadnja dva dana u 306 nadzora utvrdili smo 96 prekršaja što je 31 posto”, rekao je, dodajući da će se inspeckijski nadzori nastaviti kontinuirano i pojačano.

“Ovo nije nikakve molba, nemojte loviti u mutnom”
Ministar Davor Filipović stao je nakon sjednice Vlade pred novinare. Kaže kako je Vlada obvezala sve da se vrate cijene.

“Ovo je odluka kojom se šalje jasna poruka da se mora misliti na naše sugrađane i da se ne smije neopravdano dizati cijene. U nekim su situacijama cijene išle gore i do 80 posto, to se ne smije raditi. Svi koji se ne budu držali ovog zaključka, morat će nadležnim tijelima položiti račune. U slučaju da se to ne dogodi, iako vjerujem da će se svako razuman pridržavati ovog zaključka, to ne isključuje da ćemo mi u budućem razdoblju pribjeći i drugim načinima, možda i drugačijim poreznim opterećenjima”, rekao je Filipović dodajući da se ne može dogoditi da Vlada zbog krize isplaćuje plaću tisućama radnika u privatnom sektoru, a da neki odluče povećati cijene i direktno rušiti standard građana i potpirivati inflaciju. Više na N1.