Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemačka je zabrinuta zbog novog soja covida. Kakva je varijanta XBB.1.5?

Nakon što su neke članice EU-a već uvele obvezno testiranje na koronavirus za sve putnike iz Kine, pridružila im se i Njemačka. To je objavio njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach. Razlozi su eksplozija broja zaraženih u toj zemlji i kineska informacijska politika.A ministra Lauterbacha brine i stanje u SAD-u. Nova podvarijanta omikrona nazvana XBB.1.5 širi se sjeveroistokom te zemlje, a sve više zaraženih ljudi završava u bolnici.

“Pratimo hoće li se i koliko jak XBB.1.5 pojaviti i u Njemačkoj”, napisao je Lauterbach na Twitteru. “Nadam se da ćemo uspjeti prebroditi zimu prije nego što se takva varijanta proširi kod nas”, naveo je on, prenosi Deutsche Welle.Prema procjeni američkog zdravstvene službe CDC, XBB.1.5 je činio oko 40,5 posto svih novih infekcija u SAD-u u posljednjem tjednu prošle godine. Mutacija je do sada otkrivena u 29 zemalja, sve više i u Europi.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prati širenje varijante otkrivene u listopadu, koja je, prema riječima Marii Van Kerkhove, direktorice odjela za borbu protiv pandemije koronavirusom SZO-a, “najzaraznija podvarijanta otkrivena do sada”.

No za sada nema dokaza da XBB.1.5 uzrokuje teže bolesti od drugih varijanti virusa, rekla je ona.

Zabrinutost zbog vala korone u Kini
Val korone u Kini potiče zabrinutost u Europi zbog novih varijanti virusa. Švedska, koja od 1. siječnja predsjedava Vijećem EU-a, se založila za jedinstveno djelovanje kada je riječ o o putnicima iz Kine – i to što je brže moguće.

Predstavnici 27 zemalja članica EU-a su dogovorili koordinirani pristup na višesatnom sastanku Mehanizma EU-a za odgovor na krize (IPCR), održanom sinoć. No oni se nisu uspjeli dogovoriti oko uvođenja obveznog testiranja putnika iz Kine.

U utorak se većina zdravstvenih stručnjaka EU u nadležnom odboru izjasnila za obvezno testiranje.

“Zaključak donesen na sastanku bio je da velika većina država članica vjeruje da bi uvođenje testova u ovom trenutku bilo razborito, razumno i važno”, rekla je glasnogovornica Europske komisije Dana Spinan.

Zdravstvena služba EU-a ECDC nije uznemirena zbog sadašnje situacije. Ova služba navodi da povećanje broja infekcija u Kini neće utjecati na epidemiološku situaciju u EU. Razlog: varijante virusa koje cirkuliraju u Kini već su dugo raširene u Europi i ne predstavljaju izazov za imunološki odgovor građana EU-a jer su oni relativno dobro imunizirani i cijepljeni u velikom broju. (N1)