Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sezonske bolesti napunile bolnice: “Trajat će dugo ako temperature ne padnu”

Sezonske respiratorne infekcije napunile su hitne odjele bolnica. Hrvatskom haraju četiri opasnosti – korona, gripa, RSV i streptokok koji povećavaju pritisak na zdravstveni sustav. Dvostruko je više zaraženih nego protekli tjedan.
Alarmantno na Rebru, u Klaićevoj…
U nekim bolnicama obaraju se dnevni rekordi po broju pacijenata. Na hitnom prijemu Rebra dnevno prođe njih više od 400.
“Mi primamo sada tri puta više respiratornih pacijenata nego prije mjesec dana. Brojke s upalama pluća ili potrebe za liječenjem kisikom su se utrostručile. Ne možemo reći da situacija nije alarmanta – je. Nama je jako teško. Mi više nemamo gdje te ljude pregledavati”, rekao je Ivan Gornik, pročelnik Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Zagreb.

Gripa je uzela zamaha. U Hrvatskoj je s prvim danom ove godine potvrđeno više od 4.130 slučajeva. U Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević na bolničkom liječenju trenutačno je 16 pacijenata, a njih je 9 na respiratoru.

Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, upozorava: “To je samo pokazatelj koliko je gripa ozbiljna bolest uvijek bila i uvijek će biti.”

I u dječjoj klinici u Klaićevoj prava je gužva. Krajem 2022. u pedijatrijskom dijelu Hitnog prijema u jednom danu pregledano je 172 djece. Zbog cijele situacije povećan je broj dežurnih timova.

“Naši su kapaciteti respiratornih odjela prepunjeni, no organiziramo se tako da popunjavamo onda na drugim odjelima pa sva djeca koja se trebaju hospitalizirati se hospitaliziraju”, rekao je Ivan Pavić, pedijatar Klinike za dječje bolesti Zagreb. (L.Ptičar, N1)