Aktualno OG sada Ogulin

„Mir božji, Hristos se rodi!“

Pravoslavni vjernici  slavili  su jučer Badnji dan, u iščekivanju Isusova rođenja. Dan je to pun rituala i simbolike, živopisnih radnji vezanih uz kult obitelji i ognjišta, od kojih se malo toga održalo do danas.

Tako su se i sinoć,  ispred ogulinske crkve Svetog Goergija, ponovo okupili naši brojni sugrađani pravoslavne vjere, paleći badnjak. Time su obilježili kraj Badnjeg dana. Badnji dan je naziv dobio po grani hrasta – badnjaku koji se na taj dan siječe, unosi u kuću i pali.

Svečanom činu prethodila je sveta liturgija, kojoj su također nazočili brojni građani, među kojima i zamjenik gradonačelnika Siniša Ljubojević, a liturgiju je vodio otac Milan Simić.

U organizaciji Kulturnog društva Nikola Tesla, posjetiteljima je i ove godine, 18-tu zaredom,   podijeljeno  kuhano vino.

 

 

Tradicionalno paljenje badnjaka održano je i u Jasenku u organizaciji Mjesnog odbora i DVD-a Jasenak u prisustvu brojnih mještana i gostiju, uz zidine ruševne crkve Svetog velikomučenika Lazara. Večernju liturgiju vodio je protojerj Miloš Orelj. Svatko od prisutnih, kako je to i običaj, uzeo je grančicu badnjaka i odnio svojoj kući. Uz kuhano vino i pečenu ribu veselje se nastavilo do sitnih jutarnjih sati.
Svim pravoslavnim vjernicima čestitamo Božić tradicionalnim pozdravom: „Mir božji, Hristos se rodi!“